18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% φέτος – Τα εύσημα και το καμπανάκι για τις προκλήσεις

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα μας. Ύστερα μια δεκαετία στασιμότητας των εισοδημάτων, υψηλής ανεργίας και χαμηλών επενδύσεις εν μέσω μεγάλης απομόχλευσης, σήμερα το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνεται σημαντικά χάρη στην κυκλική ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης και της επανέναρξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ Επόμενης Γενιάς.

Η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο με περιορισμένους κινδύνους για την αποπληρωμή του μεσοπρόθεσμα λόγω της ευνοϊκής δομής του. Ωστόσο, παρά την ανάκτηση της θέσης του κρατικού επενδυτικού βαθμού και τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, επίμονου δομικού πληθωρισμού και αύξησης των τιμών των ακινήτων. Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμα χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα μακροοικονομικά μεγέθη

Το ΔΝΤ «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% το 2024 ύστερα από ανάπτυξη 2,3% το 023. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται χάρη και στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2% έως το τέλος του 2025, με τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή να εκτονώνονται μόνο σταδιακά, παρά τη
συνεχιζόμενη ομαλοποίηση των τιμών ενέργειας και των τροφίμων.

Τα εύσημα για το τραπεζικό σύστημα

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, υποστηριζόμενο από την ενίσχυση του ισολογισμού. Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται κάτω από το 5% για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Τα υψηλότερα καθαρά περιθώρια επιτοκίου συνέβαλαν στην ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Το τραπεζικό σύστημα διατηρεί επίσης αρκετά μεγάλο αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των δανείων της ΕΚΤ (TLTRO).

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι για την ανάπτυξη, αλλά είναι ενισχυμένοι για τον πληθωρισμό. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία πιθανή όξυνση ή επέκταση της σύγκρουσης στη Γάζα και το Ισραήλ θα μπορούσαν να διαταράξουν το εμπόριο και να πυροδοτήσουν νέα αύξηση στο κόστος ενέργειας και τροφίμων, καθώς και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη.

Αντίθετα, η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αγοράς στην
πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο

Related posts

Σχέδια Βελτίωσης: Παράταση από ΥΠΑΑΤ στην υποβολή αιτήσεων

banks

Συνεχίζεται το κίνημα «Δεν κληρονομώ» -Τα στοιχεία για Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη

banks

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 225 εκατ. στο α’ τρίμηνο

banks

ΕΟΤ: Εντυπωσιακή προβολή της Ελλάδας στην Πολωνία

banks

Δήμος Θηβαίων: Χρηματοδότηση δύο έργων από το Πράσινο Ταμείο

banks

Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν να πληρωθούν το καλοκαίρι

banks