23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Δ. Μπινιάρης (Ομοσπονδία Μεσιτών) : «Η Αθήνα παραμένει από τις πιο φθηνές πόλεις της Ευρώπης»

«Η Αθήνα παραμένει μια από τις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και απείρως φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, και στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο,

«Το ελληνικό Real Estate τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές τάσεις, βέβαια έχουμε μια κάμψη, από τον Οκτώβρη και μετά, στη ζήτηση. Μια κάμψη που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά ήταν και αναμενόμενη, χωρίς όμως να έχει μειώσει τις τιμές… Φρονούμε ότι οι σημερινές αξίες είναι πραγματικές αξίες» ανέφερε ο κ. Μπινιάρης, που επισήμανε παράλληλα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ένας παράγοντας που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στο «σταμάτημα» των τιμών, ενω άλλος ένας παράγοντας σημαντικός «είναι ο μισθός του Έλληνα εργαζόμενου που είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Συνεπώς υπάρχει δυσκολία για έναν εργαζόμενο με ένα μισθό, χωρίς άλλα εφόδια ή και δύο εργαζόμενοι με 2 μισθούς να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι» σημείωσε

Για το πώς τροφοδοτείται η αγορά ακινήτων ο κ. Μπινιάρης σχολίασε ότι, «Σίγουρα η κινητήριος δύναμη είναι οι ξένοι, είτε αυτό αφορά τις τοποθετήσεις για Golden Visa, ένα πρόγραμμα που έσωσε το ελληνικό Real Estate τα τελευταία 10 χρόνια, είτε συζητάμε για επενδυτές που έρχονται από το εξωτερικό για να κάνουν πραγματικά μεγάλες επενδύσεις, είτε συζητάμε και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που επίσης έχουν δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες στα ακίνητα», σχολίασε επίσης.

Για την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων ο κ. Μπινιάρης είπε ότι το «πρόσημο είναι θετικό. Βέβαια χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία, όταν ολόκληρη η Ευρώπη κέρδιζε χρήματα εμείς ήμασταν εκτός αγοράς. Ευτυχώς από το 2018 και μετά η ανάπτυξη είναι ραγδαία στο ελληνικό Real Estate… Όλες οι κρατικές ρυθμίσεις  βοήθησαν πάρα πολύ την κτηματαγορά. Ας ελπίσουμε να μην υπάρχει κάποια κρατική παρέμβαση που να μας δυσχεράνει, γιατί το πρόγραμμα Golden Visa, είναι ένα πρόγραμμα που έσωσε χιλιάδες δάνεια από το να γίνουν κόκκινα».

Όσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τόνισε ότι δεν είναι κοντά στο τέλος εποχής, αλλά «κάπου θα έχουν και αυτές ένα πλαφόν, δεν θα είναι ανεξέλεγκτα τελείως τα πράγματα, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη κρατική μέριμνα για αυτό…».

Related posts

Κατώτατος μισθός: Αύριο το πρωί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

banks

Αυτοκινητόδρομος Ε65: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για το υπό 10ετή αναστολή βόρειο τμήμα

banks

ΤτΕ : Στο 30% του επταμήνου 2019 φέτος η τουριστική κίνηση

banks

Μουντιάλ 2022: Η αποστολή του Μεξικού με Πινέδα

banks

BASF: Μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής στην Κίνα και απολύσεις

banks

Χορήγηση επιδομάτων μ’ ένα… κλικ

banks