17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Επενδυτικό προσκλητήριο της JP Morgan στην Αθήνα

Οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι εξακολουθούν να «πωλούν» με συνέχεια και συνέπεια στους πελάτες τους τo επενδυτικό όνειρο στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε να είστε σε θέση να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι ολικής θεώρησης, που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε την Ελλάδα με την εντυπωσιακή ανάκαμψη».

Αυτό αποτελεί το καταρχήν προσκλητήριο της JP Morgan προς τους πελάτες της, τους οποίους προτίθεται να φέρει στην Αθήνα, σε ένα σημαντικό roadshow, που θα διεξαχθεί 17 με 19 Ιανουαρίου υπό την αιγίδα της, επιβεβαιώνοντας πως:

H χώρα μας έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.

Οι διεθνείς οίκοι διαβλέπουν συνέχεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο για την επίτευξη και νέων διεθνών συμφωνιών.

Ο οίκος σημειώνει πως θα υπάρχουν συναντήσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, με διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, με τους ρυθμιστές της αγοράς (ΤτΕ, ΤΧΣ κ.λπ.), αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες.

Στην εκδήλωση θα μετέχουν -κατ’ αρχάς, διότι ο κατάλογος θα συμπληρωθεί- οι Aegean Airlines, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Intrum, Mυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Payzy Wallet, Prodea Investments, Τέρνα Ενεργειακή και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση.

Οι επενδυτικές στοχεύσεις

Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη διεθνή επενδυτική ζήτηση, όμως οι διεθνείς παίκτες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται έντονα για τη δευτερογενή αγορά τίτλων. Επομένως, μέσα στο παιχνίδι αυτό έχουν αρχίσει να κινούνται δυναμικά και οι servicers, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν και εταιρείες λειτουργούσες προς εκποίηση.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η επενδυτική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες, παρά την ενίσχυση των τιμών στο Χ.Α., ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως έχουν αρχίσει να μεταφέρουν κεφάλαια από γειτονικές χρηματιστηριακές αγορές στη χώρα μας. Ως τέτοια πρέπει να λογίζεται η Ιταλία, αλλά ακόμη και η Ισπανία. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της συνέπειας και της προσήλωσης της χώρας στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Συστήματα πληρωμών, τεχνολογικές εφαρμογές και real estate αναμένεται να βρεθούν σε πρώτη ζήτηση το προσεχές χρονικό διάστημα. Ως προς τις τράπεζες, μεγάλο κίνητρο είναι η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και το γεγονός πως για τη φετινή οικονομική χρήση τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα διανείμουν μέρισμα, σε όσους είναι μέτοχοι, κατά τις γενικές συνελεύσεις τους, οι οποίες θα γίνουν στα μέσα του επόμενου έτους. Η ανάκαμψη της οικονομίας, άλλωστε, αναμένεται να διαμορφώσει συνθήκες για την παροχή νέων χορηγήσεων, παρά τα αυξημένα επιτόκια, με τη βοήθεια και του RRF.

Οι εκδόσεις σε εξέλιξη

Εν όψει του roadshow της JP Morgan στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αξίζει να σημειωθεί και ο ιδιαίτερα έντονος ρυθμός εκδόσεων που ήδη πραγματοποιούνται και θα συνεχιστούν. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ομολογιακές εκδόσεις των Τιτάν και Ideal Holdings, το placement της Helleniq Energy και η μεγάλη έκδοση του ΔΑΑ, που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και είναι προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά. Επίσης, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης του ΤΧΣ, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθως τη συνέχιση της αποκρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.

Όλο αυτό το σκηνικό συνθέτει μια εικόνα η οποία αναμένεται να προσελκύσει και νέα roadshows στη χώρα μας. Σε όλα τα παραπάνω, ας σημειωθεί πως παρούσα είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα πολλές φορές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Εκτιμάται δε πως η επιτυχία του εκάστοτε roadshow δημιουργεί προϋποθέσεις και για το επόμενο, εντείνοντας τον ανταγωνισμό, όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές.

Related posts

TUI: «Χρυσό» στην Κρήτη από τους Ευρωπαίους τουρίστες

banks

POS: Ανοίγει ο 4ος κύκλος προμήθειας τερματικών μέσω voucher

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 9,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο

banks

Γ. Θωμάτος στη Naftemporiki TV: Έτσι γίνεται πράξη το όραμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

banks

Ευρωπαίοι ηγέτες & ΕΚΤ: Στη «μάχη» για την ανάκαμψη – Τα οφέλη για την Ελλάδα

banks

Ο Μακρόν καλεί τον Σι να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει την κλιμάκωση

banks