24.1 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: «Πράσινοι» δείκτες, με τις αποφάσεις κεντρικών τραπεζών στο προσκήνιο

Ευρωαγορές: «Πράσινοι» δείκτες, με τις αποφάσεις κεντρικών τραπεζών στο προσκήνιο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα (8/4), στην αρχή μιας «πολυάσχολης» εβδομάδας με σημαντικές ανακοινώσεις στοιχείων και αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,5% υψηλότερα στις 509.02 μονάδες, με τις μετοχές των εξορύξεων να αυξάνονται κατά 2% και εκείνες των μέσων ενημέρωσης να υποχωρούν κατά 0,2%.

Υπενθυμίζεται πως, ο Stoxx σημείωσε πτώση 1,2% την περασμένη εβδομάδα, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο, μετά από μια σειρά συνεχών κερδών.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 18,314.13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,41% στις 7,943.58 μονάδες, ενώ θετική πορεία είχε και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε υψηλότερα 0,72% στις 8,119.30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,83%, στις 33,692.50 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο, αφού έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,04% στις 10,911.80 μονάδες. Ακόμη, ενισχύθηκε και ο πορτογαλικός PSI 0,75% στις 6,265.47 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν επίσης μια ασταθή εβδομάδα, αν και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ήταν ισχυρότερη της αναμενόμενης, τόνωσε το κλίμα γύρω από την οικονομία και τα κέρδη, ενώ οι αγορές σημείωσαν οριακή άνοδο τη Δευτέρα.

Γενικότερα, οι επενδυτές προσβλέπουν στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ την Τετάρτη (10/4), μαζί με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο και διάφορες ομιλίες αξιωματούχων της Fed.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari έθεσε το ενδεχόμενο μηδενικής μείωσης των επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός, αν και οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη για την τελευταία της απόφαση νομισματικής πολιτικής.

Δεν αναμένεται καμία μεταβολή στα επιτόκια, αλλά ο Ιούνιος έχει τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές ως ο χρόνος για την πρώτη μείωση, ακόμη και όταν το χρονοδιάγραμμα της Fed μετατίθεται προς τα πίσω. Υπενθυμίζεται ακόμη, πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο στο 2,4%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ_ΤΡΑΠΕΖΕΣ #επιτόκια #δείκτες

Related posts

Κέρδη στη Wall Street και στο βάθος…πληθωρισμός

banks

«Φρέσκαρε» το υψηλό 34ετίας ο Nikkei-Κλειστές οι περισσότερες ασιατικές αγορές

banks

Sell off στη Wall Street-Aρνητικό ρεκόρ εξαμήνου για το Nasdaq

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

banks

Οι ανησυχίες για την απασχόληση «πλήγωσαν» τη Wall Street

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Περιμένοντας τα μάκρο

banks