22.4 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Κίνδυνος νέου shutdown – Ακροδεξιοί τραμπικοί βουλευτές εκβιάζουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής

Το τελευταίο σχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy για την αποφυγή ενός κλεισίματος (shutdown) του ομοσπονδιακού κράτους έπεσε σε πολιτική “ενέδρα” την Πέμπτη από ένα ζευγάρι υπερσυντηρητικών βουλευτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης την 1η Οκτωβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να μάχονται ακόμη μεταξύ τους.

Ώρες αργότερα, ο McCarthy έστειλε τους βουλευτές στα σπίτια τους μέχρι την Τρίτη, μια απόφαση που αφήνει λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα έδιναν “αρκετό χρόνο ειδοποίησης” εάν προκηρύξουν ψηφοφορία πριν από εκείνη την ημέρα.

Δύο “αντάρτες” του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – η Marjorie Taylor Greene, κάποτε σύμμαχος του McCarthy, και ο Eli Crane – εξέπληξαν τον McCarthy ψηφίζοντας κατά της υποβολής ενός νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες την Πέμπτη. Η Greene είπε ότι ήταν αντίθετη στη συμπερίληψη 300 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία – μια κίνηση που ξάφνιασε τον πρόεδρο της Βουλής.

“Δύο άνθρωποι άλλαξαν θέση και πρέπει τώρα να βρω πώς θα το διορθώσω”, είπε ο McCarthy στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία, η οποία ήταν η τρίτη του προσπάθεια να φέρει το συνήθως δημοφιλές και εύκολο στην υιοθέτηση νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες στο σώμα της Βουλής. “Δεν ήταν αυτή η εντύπωση που μας είχαν δώσει”.

Ο McCarthy προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών για ένα διάλειμμα 31 ημερών ώστε να αποτρέψει το shutdown της 1ης Οκτωβρίου, καθώς και για την ενίσχυση της υποστήριξης για νομοσχέδια δαπανών μακράς πνοής. Συνεχίζει να τα τροποποιεί για να εντάξει συντηρητικά αιτήματα και είχε δηλώσει νωρίς την Πέμπτη ότι είχε επιτύχει “συμβιβασμό” στο νομοσχέδιο για την άμυνα.

“Αυτή είναι μια εντελώς νέα μέθοδος από άτομα που θέλουν απλώς να γκρεμίσουν αυτό εδώ το σώμα”, είπε αργότερα ο McCarthy.

Οι Δημοκρατικοί δέχθηκαν με πολιτική ικανοποίηση το στραβοπάτημα του McCarthy και τον προέτρεψαν να συνάψει μια δικομματική συμφωνία μαζί τους το συντομότερο δυνατό. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Hakeem Jeffries, έκανε λόγο για “Ρεπουμπλικανικό εμφύλιο πόλεμο”.

Related posts

Ρωσικό αστυνομικό τμήμα στο στόχαστρο επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρωσική περιφέρεια στα σύνορα με την Ουκρανία

banks

Νότια Κορέα και ΗΠΑ έκαναν κοινές ασκήσεις για “αιφνίδια επίθεση τύπου Χαμάς” από τη Βόρεια Κορέα

banks

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, στη Δυτική Όχθη

banks

Σερβία: Τα κινεζικά όπλα που έχουν αποκτήσει ενισχύουν σημαντικά την άμυνά μας

banks

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

banks

Το αδιέξοδο της γαλλικής διπλωματίας

banks