18.6 C
Athens
May 1, 2024
Image default
BUSINESS

Η αβρόχοις ποσί διέλευση της Fix από το ταραγμένο 2022

Αβρόχοις ποσί πέρασε την περσινή κρίση η Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Η θυγατρική του Δανέζικου ομίλου Carlsberg, χωρίς να θυσιάσει τα περιθώρια κέρδους της, κατάφερε να αυξήσει όλους τους οικονομικούς της δείκτες. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων της αυξήθηκε 9% συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς το εξωτερικό, στο 1,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με τον όγκο πωλήσεων στην εσωτερική αγορά να καταγράφει ανάπτυξη 11% οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς.

Με διψήφιο ρυθμό «έτρεξαν» και οι πωλήσεις της σε αξία, καταγράφοντας ανάπτυξη 20,7% έναντι του 2021 με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ με τις καθαρές πωλήσεις (χωρίς τον ΕΦΚ) να σημειώνουν ανάπτυξη 24,84% στα 119,934 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει αυτή την αύξηση στο κανάλι της εστίασης, στις καλές επιδόσεις του τουρισμού, στις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία και στη μείωση του ΕΦΚ.

Τα λειτουργικά της έξοδα αυξήθηκαν λόγω και των τιμών των πρώτων υλών. Ωστόσο αύξηση κατέγραψαν και τα λειτουργικά της κέρδη λόγω αύξηση των πωλήσεων και της συγκράτησης των εξόδων. Σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στα αποτελέσματα προ φόρων και χρηματοικονομικών αποτελεσμάτων που ανήλθαν στα 13,249 εκατ. ευρώ από 10,961 εκατ. ευρώ, στα κέρδη προ φόρων τα οποία ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ έναντι 5,95 εκατ. ευρώ και στα καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα 7,056 εκατ. ευρώ από 5,52 εκατ. ευρώ το 2021.

Η μέση πιστωτική περίοδος μειώθηκε στις 68 ημέρες από 84 ημέρες που ήταν το 2021 και η μέση περίοδος πληρωμών των υποχρεώσεων αυξήθηκε στις 92 ημέρες από 90 ημέρες το 2021.

Η εταιρεία προχώρησε εντός της περασμένης χρονιάς σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της και πλέον το σύνολο του δανεισμού της είναι μακροπρόθεσμος. Συνέπεια της αναδιάρθρωσης και της μερικής αποπληρωμής ήταν η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Πάντως για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου του 2022, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 11,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία, όπως σημειώνει η διοίκησή της, συνεχίζει να έχει χρηματοδοτική υποστήριξη από τον όμιλο της μητρικής Carlsberg ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανάγκες πιθανό να προκύψουν τους επόμενους 12 μήνες.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία που διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες με ετήσια δυνατότητα άνω των 2,1 εκατ. εκατόλιτρων στις οποίες παράγει 11 από τα 17 σήματα που πουλά στην αγορά -μεταξύ αυτών των σημάτων είναι η Fix και η Μύθος- την περασμένη χρονιά προχώρησε σε επενδύσεις 7,487 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σε εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων.

Related posts

Intralot: Καθαρά κέρδη 3,1 εκατ. το Q1, το μήνυμα Κόκκαλη

banks

Alpha Bank: Προτεραιότητά μας η γυναικεία ενδυνάμωση

banks

Intracom Defense: Επέκταση συνεργασίας με τη Diehl Defence

banks

Νέο τμήμα εκπαίδευσης για τους διαμεσολαβητές της δημιουργεί η ERGO

banks

Χορηγός στο TEDx του Οικονομικού Πανεπιστημίου η Eurolife FFH

banks

Frigoglass: Εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία

banks