19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών για το 2023 και οι εκτιμήσεις για το 2024

Εκπρόσωποι των ελληνικών συστημικών τραπεζών προχωρούν σε εκτίμηση των όσων συνέβησαν το 2023 για την ελληνική οικονομία και προχωρούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα κυλήσει το 2024.

Δίνουν έμφαση στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική οικονομία απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις και επισημαίνουν ότι η παραμονή στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα είναι το «κλειδί» για το 2024.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας, αναφέρουν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης και τα πεπραγμένα του 2023 ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

«Μετά από την επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία το 2022, με την επίτευξη έστω και οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος και τη σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, το 2023 αναμένεται να επισφραγιστεί από την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Παράγοντες όπως η αύξηση της κατανάλωσης, οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού, η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και ο πληθωρισμός ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα, συμβάλλοντας στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν εντός του έτους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 1,1% του ΑΕΠ ( 2,6 δισ. ευρώ), το 2023, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 160,3%, καταγράφοντας μια σωρευτική μείωση 46,7 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020, εν μέρει λόγω και της σημαντικής ενίσχυσης του ονομαστικού ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι, από το νέο έτος, απενεργοποιείται η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γεγονός που υποχρεώνει τα ευρωπαϊκά κράτη σε δημοσιονομική πειθαρχία. Η εκτιμώμενη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι αναμενόμενοι θετικοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης διασφαλίζουν την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τούτο, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους (σταθερά και χαμηλά επιτόκια, υψηλή μέση σταθμική διάρκεια) αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, βασικούς παράγοντες για την ανάκτηση, μετά από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και Fitch».

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά πως προδιαγράφεται ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία εντός του 2024, λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

«Η επιτάχυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ενδυνάμωση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% ετησίως το 2024, η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού – συνοδευόμενη από σταθεροποίηση ή και υποχώρηση των επιτοκίων – και ο θετικός αντίκτυπος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ελκυστικότητα των ελληνικών χρεογράφων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων και τις γενικότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, προμηνύουν ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη για την Ελληνική Οικονομία το 2024, η οποία εκτιμάται στο 2,7% ετησίως».

Η Τράπεζα Πειραιώς στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο οικονομικών εξελίξεων για την Ελλάδα και τον κόσμο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Με ρυθμούς 2,1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το 3ο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, ενώ σε τριμηνιαία βάση υπήρξε οριακή αύξηση κατά 0,02%. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο κατά 6,5% σε ετήσια βάση. Η ελληνική οικονομία στο σύνολο του ενιαμήνου, διατηρεί θετικότερη εικόνα σε όρους ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (9Μ.23: 2,2% έναντι Ευρωζώνη: 0,6% σε ετήσια βάση). Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2023-2025, η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Σε πρόσφατη εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της Eurobank, επισημαίνεται ότι «μέσω ενός δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επιβράδυνση το γ’ τρίμηνο 2023. Για το σύνολο του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 2,2%, έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη, με τις συνιστώσες της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης, των επενδύσεων παγίων, των εξαγωγών και των εισαγωγών να αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 1,3%, 1,1%, 7,4%, 2,3% και 1,8% αντίστοιχα. Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα μέση εκτίμηση της αγοράς για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2023 (2,3%). Με δεδομένη την επίδοση της οικονομίας στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ στις 6 Δεκεμβρίου 2023, η επαλήθευση της προαναφερθείσας μέσης εκτίμησης της αγοράς ή ακόμα και των αντιστοίχων επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,3%) και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 (2,4%), συνεπάγεται σημαντική άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο 2023». 

Related posts

Pantelakis:Περιθώριο ανόδου έως 52%

banks

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

banks

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

banks

Κέρδη-ρεκόρ στις τράπεζες λόγω αύξησης επιτοκίων

banks

Στουρνάρας: Απαραίτητο η ΕΚΤ να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

banks