19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Η βαριά «λίστα» των υποχρεώσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Μόλις 9 ημέρες απομένουν για να τελειώσει ο Αύγουστος και μαζί με αυτόν να «κλείσουν» σειρά υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι. H υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για όσους δεν το έχουν κάνει έως τώρα, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και μίας ακόμα δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και η καταβολή της δόσης για όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι μερικές από τις υποχρεώσεις αυτές.

Φορολογικές δηλώσεις

Μέχρι το μεσημέρι (15.00) της Πέμπτης 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο περίπου 500.000 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για να υποβάλλουν τη φορολογικής τους δήλωση. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε σύνολο 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι, έχουν ανέβει στο Taxis 6,015 εκατ. Από αυτές, το 35,64% είναι χρεωστικές, το 48,12% μηδενικές και το 16,23% πιστωτικές. Οι φορολογούμενοι με  χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Ωστόσο, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντόκως. Σημειώνεται ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου δεν δικαιούνται την έκπτωση 3%. Αυτό ίσχυε μόνο για όσους υπέβαλλαν τη φορολογική δήλωση έως το τέλος Ιουλίου και πλήρωσαν σε μία δόση το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

ΕΝΦΙΑ – ΑΚΙΝΗΤΑ

Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η 4η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, μέχρι το Φεβρουάριο του 2024.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Αυγούστου οι εκμισθωτές έχουν περιθώριο για να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης για συμφωνίες μίσθωσης που έχουν τερματισθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet το μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου από τον εκμισθωτή. Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μήνα από την έναρξη της μίσθωσης.

Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για τη δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους, δεν υποβλήθηκαν στη ΔΟΥ για θεώρηση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, έως τις 28 Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα δέχεται ενστάσεις σχετικά με την «τήρηση του κριτηρίου αύξησης της πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος». Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έλαβαν μήνυμα της ΑΑΔΕ, αλλά πληρούν τα κριτήρια του τζίρου (έως 2.000.000 ευρώ) και της αύξησης των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης  (κατά τουλάχιστον 25%) προκειμένου να γλυτώσουν το «χαράτσι» που κυμαίνεται από 400 έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση των ενστάσεων -και εφόσον εγκριθούν- η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» και νέα εκκαθάριση φόρου, για να απαλλαγούν από το Τέλος Επιτηδεύματος όσοι τη δικαιούνται. Προϋπόθεση είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (25%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και ο τζίρος τους να μην ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ  (ακαθάριστα έσοδα). Είναι η πρώτη και τελευταία χρονιά που δίδεται η δυνατότητα ενστάσεων, αφού στα επόμενα χρόνια τα στοιχεία θα αντλούνται αυτομάτως, ηλεκτρονικά και μόνον, από το Σύστημα Εργάνη και το υπουργείο Εργασίας.

Related posts

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές στο 93% των προϊόντων την 11η εβδομάδα

banks

Ο Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα στις 27 Σεπτεμβρίου

banks

DW: Δεν προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών το πρόβλημα στις εμπορικές ονομασίες

banks

Παράγωγα: Μείωση των επιφυλάξεων μέσω των ΣΜΕ του FTSE25

banks

Συντάξεις Μαρτίου: Ξεκινούν οι πληρωμές

banks

Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί πολίτες αγνοούν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των ιών

banks