23.7 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Η τιμή του ρυζιού στην Ασία “εκτινάχθηκε” στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:52

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις διεθνείς προμήθειες, καθώς η ξηρασία απειλεί την παραγωγή στην Ταϊλάνδη και αφού η Ινδία απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές.

Οι τιμές του σπασμένου λευκού ρυζιού 5% της Ταϊλάνδης – σημείο αναφοράς για την Ασία – “εκτινάχθηκε” στα 648 δολάρια το τόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης την Τετάρτη, ανεβάζοντας την αύξηση των τιμών σε σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο.

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών ενδέχεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.

Η τελευταία απειλή για την προσφορά προέρχεται από την Ταϊλάνδη. Οι αρχές ενθαρρύνουν τους αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για συνθήκες ξηρασίας με την έναρξη του El Nino.

Η βροχόπτωση στη βασική κεντρική περιοχή καλλιέργειας είναι 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα και η κίνηση για τον περιορισμό των καλλιεργιών αποσκοπεί στην εξοικονόμηση νερού για τα νοικοκυριά.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία διεύρυνε την απαγόρευση των αποστολών για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες, προκαλώντας αγορές πανικού σε ορισμένες χώρες. Οι περιορισμοί επιδείνωσαν τις ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων που έχουν επηρεαστεί από τις έντονες καιρικές συνθήκες και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Related posts

Τουρκία: Η χώρα των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων

banks

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

banks

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Ισραήλ με “έξυπνες βόμβες” για πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας

banks

Σουηδία: Πρόστιμο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ για απείθεια στην αστυνομία

banks

ΗΠΑ: Η Ελίζαμπεθ Χολμς άρχισε να εκτίει την ποινή της σε φυλακή του Τέξας

banks

Ισραήλ: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού ύψους 12,5 δισ. δολαρίων

banks