22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
EUROBANK

Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)

-infographic

Συνολικά 21 εισηγμένες διαθέτουν πλέον χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, με την πρόσφατη είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να αποτελεί την τελευταία (χρονικά) προσθήκη στον πίνακα των πολυτιμότερων εταιρειών.

Μάλιστα, η συνολική αξία των «21» ξεπερνά τα 77 δισ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 11 εξ αυτών διαθέτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας συναντούμε την Coca – Cola, η οποία αξίζει περίπου 10 δισ. ευρώ. Στη 2η θέση έπεται η Eurobank (7,1 δισ. ευρώ), η οποία θεωρείται η πολυτιμότερη τράπεζα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Εθνική (6,5 δισ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ (6 δισ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (5,5 δισ. ευρώ), ενώ αμέσως μετά σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο Mytilineos (5,4 δισ. ευρώ).

Από εκεί και πέρα, στη «χρυσή» λίστα του Χρηματιστηρίου μπορούμε να δούμε την Πειραιώς με αξία 4,7 δισ. ευρώ, τη ΔΕΗ με αξία 4,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank με αξία 4 δισ. ευρώ, την Jumbo με αξία 3,7 δισ. ευρώ και τη Motor Oil, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της φθάνει σε αξία τα 3 δισ. ευρώ.

Στη 12η θέση έχει πλέον παρεισφρήσει το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα στη Λεωφόρο Αθηνών αποτιμάται σε τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, προσπερνώντας τα ΕΛΠΕ, τα οποία έπονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Τιτάν, Prodea, Tέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, Lamda και Aegean καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις.

Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι πίσω από αυτές υπάρχει μια σειρά εταιρειών, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν σταδιακά να εισχωρήσουν στο κλαμπ του 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος για την Ελλάκτωρ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και την Intrakat, οι οποίες εφόσον αξιοποιήσουν το ανοδικό momentum της αγοράς, έχουν την ευκαιρία να θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στη λίστα των εταιρειών με δεκαψήφια αξία.

Ας σημειωθεί ότι ως κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται η τρέχουσα αξία όλων των μετοχών μίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επομένως, αυτή μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με την πορεία της μετοχής στο ταμπλό.

Related posts

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Η επόμενη ημέρα της Λιανικής

banks

Eurobank: Συμφωνία για εξαγορά της NP Paribas Personal Finance Bulgaria

banks

Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της 2ης δόσης 200 εκατ. ευρώ του ΤΑΑ

banks

Η Eurobank συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

banks

Eurobank: Καμπανάκι για εμπόριο και μεταποίηση από τους πρόδρομους δείκτες

banks

Eurobank: Στο 33,47% το ποσοστό της Fairfax εξαιρουμένου του ποσοστού του ΤΧΣ

banks