20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
MARKETS

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη «σκιά» των εντάσεων μεταξύ Ιράν-Ισραήλ

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη «σκιά» των εντάσεων μεταξύ Ιράν-Ισραήλ

Με απώλειες άνω του 1% ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τρίτης (16/4) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις χτυπάνε «κόκκινο» μετά την εκτεταμένη επίθεση του Ιράν με drone και πυραύλους στο Ισραήλ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί, αφήνοντας κλειστά τα «χαρτιά» του σχετικά με το πότε θα συμβεί αυτό. Οι σύμμαχοι κάνουν έκκληση για ψυχραιμία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά από εκείνον του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,33% και διαπραγματεύεται κάτω από τις 500 μονάδες και συγκεκριμένα στις 499,20 μονάδες. Ο κλάδος της εξόρυξης ηγείται της πτώση κατά 2,3%, και η βιομηχανία υποχωρεί κατά 1,8%. Μόνο ο τομέας των τηλεπικοινωνιών καταφέρνει να ενισχύεται οριακά, με ώθηση από τη σουηδική Ericsson, η οποία σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη α’ τριμήνου.

Στη Γερμανία ο DAX διολισθαίνει 1,26% στις 17.775,50 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 1,34% στις 7.858,91 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 1,41% στις 7.932,05 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 1,03% στις 10.577,20 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,49% στις 33.448 μονάδες.

Sell off και στις ασιατικές αγορές, καθώς οι traders αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επίθεση του Ιράν. Οι περισσότεροι μεγάλοι δείκτες έχασαν περίπου 2%. Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, περισσότερο από το 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Νέο πτωτικό άνοιγμα αναμένεται και στη Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στο 74,5% από 74,8% την προηγούμενη περίοδο μέτρησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2%, από 3,9% ένα χρόνο πριν. Η αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους ήταν 6% μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ελαφρώς μειωμένη από το 6,1%, από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, αλλά υψηλότερη από την αναμενόμενη από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 5,8%.

Τέλος, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη εξαιρουμένων των χρεώσεων αναδιάρθρωσης, ύψους 4,3 δισ. σουηδικών κορωνών (393,8 εκατ. δολαρίων), αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση και πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση της LGEG, που έκαναν λόγο για 1,7 δισ. κορώνες. Οι πωλήσεις οργανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 14%, με μείωση 19% στη μονάδα δικτύων της, η οποία περιλαμβάνει τις υπηρεσίες 5G.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Ericsson #Μέση_Ανατολή

Related posts

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

banks

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Το ενδιαφέρον σε Νταβός και ΕΚΤ

banks

Νέο τραπεζικό sell off στη Wall Street-Διατηρήθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη

banks

Στάση αναμονής στη Wall Street εν όψει πληθωρισμού και Fed

banks

Συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Η οικονομική αβεβαιότητα στο επίκεντρο

banks