23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Η Lowe’s αναμένει πτώση πωλήσεων καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ

H Lowe’s ξεπέρασε μεν τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τα μεγέθη της στο κλείσιμο του 2023 αλλά εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία της φέτος, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη των δαπανών έργα βελτίωσης κατοικιών θα πάρει περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν.

Ειδικότερα, η ανταγωνίστρια της κραταιής Home Depot ολοκλήρωσε το 4ο τρίμηνο του 2023 με κέρδη $1,77 ανά μετοχή έναντι των $1,68 που περίμενε η αγορά, επί τζίρου 18,60 δισ. δολάρια έναντι εκτιμώμενων 18,45 δισ. δολαρίων, αλλά με τις προβλέψεις να έχουν υποβαθμιστεί αφότου η Lowe’s είχε περικόψει το outlook για το σύνολο του έτους τον Νοέμβριο.

Όπως σημειώνει γενικότερα το Reuters, αυξημένες τιμές για βασικά αγαθά έχουν συμπιέσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σε όλες τις ΗΠΑ, κάτι που περιορίζει τα έξοδα σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις σπιτιών και αντ’ αυτού οι καταναλωτές περιορίζονται στα απαραίτητα έργα συντήρησης.

Επιπλέον, η Lowe’s είναι πιο εκτεθειμένη σε πελάτες DIY (Do It Yourself – “Φτιάξτο μόνος σου”) οι οποίοι όπως δείχνουν οι αριθμοί έχουν κόψει δαπάνες για οικιακές συσκευές και άλλες πιο εξεζητημένες κατηγορίες, όπως η κουζίνα και δάπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατηγορία DIY αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, σε σύγκριση με το ήμισυ περίπου της Home Depot.

Άλλωστε, αν και τελευταία εμφανίζονται ορισμένες θετικές ενδείξεις στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, με τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών σε υψηλό πέντε μηνών τον Ιανουάριο, η περιορισμένη προσφορά αλλά και η ανοδική τάση των επιτοκίων στεγαστικών συνεχίζουν να πιέζουν την αγορά.

Σε αυτό το κλίμα, η Lowe’s αναμένει ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις της θα μειωθούν κατά 2% έως 3% το 2024, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν μία πτώση της τάξεως του 1,13%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Παρομοίως, εκτίμησε ότι η ετήσια κερδοφορίας της θα κυμανθεί σε ένα εύρος μεταξύ 12 και 12,30 δολαρίων ανά μετοχή, σημαντικά χαμηλότερα από την εκτίμηση 12,75 δολ. στην αγορά.

Related posts

G7-Ρίσι Σούνακ: Η Κίνα συνιστά “τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας”

banks

Κίνα: Τριετές σχέδιο δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανικής παραγωγής

banks

Πολωνία: Η Βαρσοβία θα απαγορεύσει από αύριο την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες

banks

Ισραήλ: O διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα κρατείται για ανάκριση

banks

Γερμανία: Ανακοινώνει πακέτο βοήθειας 400 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

banks

24.927 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

banks