18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το καταστατικό για τις διαγραφές, λέει η Κουμουνδούρου

Απαρέγκλιτα θα τηρηθεί το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για τις υποθέσεις παραπομπής των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή.

Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων

Όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής δεοντολογίας, παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και της διαγραφής.

Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν επίσης ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, «πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της επιτροπής δεοντολογίας».

Το μπαλάκι στην Κεντρική Επιτροπή για τις διαγραφές των Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την παραπομπή προς διαγραφή των τεσσάρων στελεχών, Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Η επιτροπή δεοντολογίας θα ψηφίσει για ποινές που περιλαμβάνουν έως και τη διαγραφή ή την αναστολή κομματικής ταυτότητας

Από τη διαδικασία προέκυψαν τέσσερις τριμελείς υποεπιτροπές για τα πρόσωπα που παραπέμπονται, που θα τούς καλέσουν σε ακρόαση. Αυτές οι ομάδες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα προχωρήσουν σε σχετικές εισηγήσεις.

Ακολούθως η επιτροπή δεοντολογίας θα ψηφίσει για ποινές που περιλαμβάνουν έως και τη διαγραφή ή την αναστολή κομματικής ταυτότητας, ενώ για τη λήψη απόφασης απαιτείται η συμφωνία των 10 από συνολικά τα 15 μέλη της.

Η απόφαση μεταφέρεται στο όργανο που ανήκει το εκάστοτε μέλος

Στη συνέχεια, η απόφαση μεταφέρεται στο όργανο που ανήκει το εκάστοτε μέλος. Και οι τέσσερις στο υψηλότερο όργανο που ανήκουν, είναι η Κεντρική Επιτροπή.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου, χωρίς η στάση που θα κρατήσει να είναι δεσμευτική για την επιτροπής δεοντολογίας, κάτι που είχε δηλώσει προσφάτως ο Αντώνης Κοτσακάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχαν με δηλώσεις τους αμφισβητήσει τη νέα ηγεσία του κόμματος, με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να χρησιμοποιήσει μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου και να πει ότι «έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Το μπαλάκι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος σε Κασσελάκη: Πάρε πίσω τις διαγραφές – Συνάντηση σε καλό κλίμα

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση -σε καλό κλίμα- μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην προχωρήσουν οι παραπομπές από το πειθαρχικό για διαγραφή των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη.

«Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Του εξήγησα, όμως, ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα, όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Με άκουσε με θετικό τρόπο, θα δούμε τι θα κάνει κι αν θα το λύσει αυτό. Θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανό η όχι είναι η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα και είπε θα το μεριμνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε κατά πληροφορίες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θέλει πειθαρχία, όπως και ότι επιθυμεί τα στελέχη στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να είναι προσεχτικά και όποιες διαφωνίες έχουν να τις λένε στα όργανα, σύμφωνα με το καταστατικό.

Εκτιμάται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και μέλη της αριστερής τάσης του κόμματος, θα πιέσουν το ερχόμενο διάστημα ώστε να γίνει αποδεχτός ο ρόλος τους ως εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς, ο Στέφανος Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα, να τους απεμπολεί. Διαφορετικά, όπως φαίνεται, τα πνεύματα θα οξυνθούν, όπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες.

Όπως και να έχει, η υπόθεση διαγραφής των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Related posts

«Ποιος είναι ο προοδευτικός;» – Οι 3+2 «μάχες» εκσυγχρονισμού που φέρνει ο Μητσοτάκης

banks

Μητσοτάκης: Στη Βουλή το σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση – Θα μιλήσει ο πρωθυπουργός

banks

Προς ολοκλήρωση το αλιευτικό καταφύγιο Λιχάδας

banks1

Υπουργείο Εξωτερικών: «Στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Γεραπετρίτης

banks1

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τα Βαρώσια

banks

Το ταξίδι στη Βουλγαρία και οι σημαντικές επαφές

banks