15.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Θεσσαλία: Πώς επηρεάζουν οι πλημμύρες τη βιομηχανία γάλακτος

Στην εκπομπή «In Business, 9-11» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο εμφανίστηκε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία στον τομέα της μεταποίησης, ειδικότερα στα τυροκομεία που είναι τα μεγαλύτερα της Ελλάδος και που έχουν πληγεί.

«Όλα αυτά θα επηρεάσουν την προσφορά. Όταν η προσφορά μειώνεται είναι προφανές ότι επηρεάζεται η τιμή. Το γάλα που παράγεται πηγαίνει κατά κύριο λόγο στην παραγωγή φέτας. Η φέτα είναι ένα προϊόν που κατά 65% εξάγεται στο εξωτερικό. Ένας μεταποιητής λοιπόν θα σκεφτεί 2 φορές να διασφαλίσει την αγορά που με πολύ κόπο μπόρεσε να κλείσει στο εξωτερικό, να καλύψει τις ανάγκες του εξωτερικού και μετά του εσωτερικού».

Για το θέμα των τιμών ο κ. Αποστολόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δραματική αύξηση της τιμής «γιατί η παραγωγή μέχρι τις πλημμύρες ήταν περισσότερη και από το 2022, άρα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και δεν θα υπάρξει επίδραση».

Επισήμανε ότι είναι «ανάγκη να διασφαλιστεί η παραγωγή, γιατί υπάρχουν παραγωγοί που έχουν δηλώσει ότι δεν θα γυρίσουν στο επάγγελμα μετά το σοκ που πέρασαν από την καταστροφή της περιουσίας σε μια ημέρα, τους έχει αποθαρρύνει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο επάγγελμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθηθούν οι παραγωγοί να δημιουργήσουν ξανά τις μονάδες τους με ρεαλιστικό κόστος. Οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές και δεν πρέπει υπάρχουν άνθρωποι που θα εκμεταλλευτούν αυτό το χρήμα ζητώντας χρήματα που δε δικαιούνται».

Τέλος, τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση είναι η μείωση του ΦΠΑ. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ΦΠΑ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και έχουμε ζητήσει να το φέρουμε στα επίπεδα των περισσότερων κρατών της Ε.Ε που είναι γύρω στο 5%» σημείωσε.

Related posts

Τζεντιλόνι: Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα συνοδεύονται από έξτρα εποπτεία

banks

Πέθανε ο Λήτης – Θλίψη στην ελληνική ροκ σκηνή

banks

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

banks

Τουρισμός: H Ελλάδα «Καλύτερος προορισμός της χρονιάς» και για τους Βέλγους

banks

Αποζημιώσεις για την φυσική καταστροφή στην Εύβοια

banks

Κ. Χατζηδάκης: Σε λειτουργία από σήμερα η γραμμή εξυπηρέτησης 1555 του υπ. Εργασίας

banks