19.3 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

Ισραήλ: Οι επιθέσεις των Χούθι δεν πλήττουν το εμπόριο

Οι επιθέσεις των -υποστηριζόμενων από το Ιράν- Χούθι της Υεμένης σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν “περιορισμένες επιπτώσεις στο εμπόριο προς το Ισραήλ”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε έκθεσή του.

Οι αντάρτες Χούθι εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη διεθνή εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο του Άντεν, όπου συχνά επιτίθενται με drones και πυραύλους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες αναγκάζονται συχνά να αλλάζουν τα δρομολόγια τους, κάνοντας έως και τον περίπλου της Αφρικής, καθιστώντας τα ταξίδια ακριβότερα και πολύ χρονοβόρα.  

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε ότι, με την αύξηση της τιμής των θαλάσσιων μεταφορών κατά 163% παγκοσμίως, το Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεαστεί είτε λόγω αύξησης στο κόστος των εισαγωγών, ή από αναστάτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού και επακόλουθη αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων και της ενέργειας.

Εκείνο που υπογράμμισε ωστόσο, ήταν πως το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί μόλις το 3% της συνολικής αξίας των εισαγωγών, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0,6% των ιδιωτικών δαπανών.

Το υπουργείο δήλωσε ότι, στην πιο ακραία περίπτωση, η αύξηση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών θα οδηγήσει σε αύξηση 1% του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) το επόμενο έτος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού δεν αποδείχθηκαν τόσο σημαντικές και έτσι οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Ως αποτέλεσμα, “οι πληθωριστικές προσδοκίες για το επόμενο έτος παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες”, ανέφερε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών, στο 2,6%.

Το 2022, οι εισαγωγές στο Ισραήλ ήταν 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 73 δισ. δολάρια ήταν δια θαλάσσης και το 32% αυτών μέσω Ασίας, σημειώνεται. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές το 2022 ήταν 73 δισ. δολάρια και τα 26 δισ. δολάρια ήταν δια θαλάσσης, με το 16% να κατευθύνεται στην Ασία.

Related posts

Μελόνι: “Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας βελτιώνει τις συνθήκες του παρελθόντος”

banks

Αλβανία: Σαρκαστική απάντηση Ράμα στο ψήφισμα του ΕΛΚ για τον Μπελέρη

banks

Πολωνία: Το κυβερνών κόμμα συγκροτεί την αμφιλεγόμενη επιτροπή κατά της “ρωσικής επιρροής”

banks

Οι πρώτοι Αυστραλοί αποχώρησαν από τη Γάζα – Παύση στις εχθροπραξίες ζήτησε η Αυστραλή ΥΠΕΞ

banks

Οι Κούρδοι των SDF κατηγορούν την Τουρκία ότι βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές ζωτικής σημασίας

banks

Διπλωματικές πηγές Ισραήλ: Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον αρχηγό της Ισραηλινής Αστυνομίας

banks