20.8 C
Athens
May 19, 2024
Image default
WORLD

Ισραήλ – Χαμάς: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για παράταση της ανακωχής στο Κατάρ, λόγω διαφωνίας για τους ομήρους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22.31

Μαζί με την εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς, φαίνεται να κατέρρευσαν και οι συνομιλίες για την παράτασή της που λάμβαναν χώρα στο Κατάρ, με τη μεσολάβηση του Εμιράτου και της Αιγύπτου καθώς, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει 10 γυναίκες ομήρους και αντ’ αυτού προσπάθησε να αντιπροτείνει απελευθερώσει άνδρες απαχθέντες.

Αυτό παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας, η οποία όριζε ότι η Χαμάς θα απελευθέρωσε πρώτα όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα το Ισραήλ να συμφωνήσει σε εκεχειρία για εννέα ημέρες, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, επικαλούμενη τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η Χαμάς δεν έστειλε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση τις τελευταίες ώρες της εκεχειρίας, αντ’ αυτού έστειλε ένα μήνυμα μέσω των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι ήταν έτοιμη να απελευθερώσει άνδρες ομήρους.

Το Ισραήλ απάντησε λέγοντας ότι γνωρίζει ότι η Χαμάς κρατά ακόμη περίπου 17 γυναίκες και παιδιά και ότι δεν θα συζητήσει για άλλες κατηγορίες ομήρων μέχρι να απελευθερωθούν.

Ο επικεφαλής της Mossad Ντέιβιντ Μπαρνέα προειδοποίησε τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών τη νύχτα ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις μάχες του εάν δεν απελευθερωθεί άλλη ομάδα γυναικών και παιδιών.

Η Χαμάς απάντησε εκτοξεύοντας πύραυλο στο Ισραήλ περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας στις 7 το πρωί.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο Al Arabiya ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση της εκεχειρίας, ισχυριζόμενος ότι το Τελ Αβίβ προσπάθησε να συμπεριλάβει γυναίκες στρατιώτες στον κατάλογο των ομήρων που ήθελε να απελευθερωθούν και αρνήθηκε όλες τις άλλες προτάσεις της Χαμάς.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημείωσαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla ότι η Χαμάς αναγνωρίζει τη σημασία των εναπομεινασών γυναικών ομήρων και ως εκ τούτου προσπαθεί να τις κρατήσει για περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αντλήσει περισσότερα ανταλλάγματα για την απελευθέρωσή τους.

Έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Walla ότι η Χαμάς δεν θέλει να απελευθερώσει τις υπόλοιπες γυναίκες ομήρους, επειδή δεν θέλει να μιλήσουν δημόσια για όσα υπέμειναν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν Walla ότι οι συνομιλίες για την επανέναρξη της εκεχειρίας θα συνεχιστούν, αν και με τις μάχες να λαμβάνουν πλέον χώρα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ασκήσει σημαντική στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, η οποία πιστεύουν ότι θα πείσει την ισλαμιστική οργάνωση να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, όπως λένε ότι συνέβαινε πριν από την εκεχειρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, δήλωσε το βράδυ ότι η χώρα του δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους της, για την επαναφορά της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ο συνεχής βομβαρδισμός της Γάζας περιπλέκει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Λευκός Οίκος: Η ευθύνη είναι της Χαμάς” για την κατάρρευση της εκεχειρία στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς για την αποτυχία να παραταθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση δεν κατάφερε να παράσχει έναν κατάλογο των ομήρων, το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την παράταση της παύσης.

“Εξαιτίας της Χαμάς τελείωσε αυτή η παύση”, είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. “Η ευθύνη είναι της Χαμάς”.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κίρμπι διόρθωσε επίσης τον προηγούμενο απολογισμό του σε σχέση με τον αριθμό των Αμερικανών ομήρων που έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής η Χαμάς από έξι σε τέσσερις.

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, για πρώτη φορά μετά την επανέναρξη των εχθροπαξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έπειτα από μια εβδομάδα εκεχειρίας.

Η Χαμάς ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

“Πάνω από 200 στόχους τρομοκρατών” έπληξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε “περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών” στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8 το πρωί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές “παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων” της Χαμάς.

178 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποίας ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα.

105 όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της 7ήμερης εκεχειρίας

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που διήρκεσε 7 ημέρες, απελευθερώθηκαν συνολικά 105 άμαχοι που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 81 Ισραηλινοί, 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Σε αντάλλαγμα, το Τελ Αβίβ απελευθέρωσε 210 Παλαιστινίους, στο σύνολο τους γυναίκες παιδιά, που κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ.

Υπολογίζεται ότι 137 άτομα παραμένουν ακόμη όμηροι στη Γάζα, είτε της Χαμάς είτε άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Νετανιάχου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η Χαμάς δεν συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους, παραβιάζοντας τους όρους της εκεχειρίας, και πως το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη των στόχων του, καθώς οι μάχες επαναλαμβάνονται.

Η Χαμάς δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους, όπως είχε συμφωνηθεί, και επίσης εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, επισημάνθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ρίχνει τις ευθύνες για τη μη παράταση της εκεχειρίας στο Ισραήλ, με υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης να δηλώνει ότι η Χαμάς “έκανε αρκετές προστάσεις” στο Ισραήλ για τη συνέχιση της ανακωχής, αλλά το Τελ Αβίβ αρνήθηκε.

Όπως ισχυρίστηκε ο Khalil al-Hayya, μέλος του πολιτικού γραφείο της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Κατάρ, μιλώντας στο Al Jazeera, το Ισραήλ απαίτησε την απελευθέρωση “νεοσύλεκτων γυναικών”. 

Το Ισραήλ, σύμφωνα με τους The Times of Israel, απαίτησε την απελευθέρωση των νεαρών γυναικών που κρατά η Χαμάς, πριν την απελευθέρωση οποιουδήποτε άλλου. Η τρομοκρατική οργάνωση ωστόσο, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως αυτές τις γυναίκες ως “πιθανές στρατιωτίνες”, παρότι δεν είναι στρατευμένες.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ανακοινωθέν με το οποίο γνωστοποίησε πως “ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας”.

Ήδη περίπου μια ώρα προτού τερματιστεί η ανακωχή ακούστηκαν σειρήνες της αεράμυνας σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή και κατόπιν ο Τσαχάλ έκανε γνωστό πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ ανέφεραν ότι η Χαμάς ξεκίνησε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά διάφορων περιοχών του Ισράηλ πριν ακόμη λήξει η εκεχειρία, στις 7 π.μ. Όπως σημείωσε ο ισραηλινός στρατός, η Χαμάς εκτόξευσε τις πρώτες ρουκέτες περίπου στις 6 π.μ. και ξανά λίγο πριν τις 7 π.μ., αυτήν την φορά κατά της Χόλιτ, ενεργοποιώντας το σύστημα προειδοποίησης του Ισράηλ. Σειρήνες ήχησαν λίγο μετά τις 9 π.μ. και στην πόλη Ασκελόν, ειδοποιώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την εκτόξευση αυτή.

Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του AFP άκουσε να βάλλονται δεκάδες οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού καθώς και πλήγματα ισραηλινών αεροσκαφών.

Αυτόπτες μάρτυρες και ΜΜΕ προσκείμενα στη Χαμάς έκαναν λόγο, ήδη προτού λήξει η ανακωχή, για εκρήξεις και πυρά καθώς και υπέρπτηση μαχητικών και drones.

Παράλληλα, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ δημοσίευσαν την Παρασκευή το πρωί έναν χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για να ειδοποιεί τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες των συγκρούσεων.

Ο στρατός ζητά από τους Παλαιστίνιους να εντοπίσουν τον αριθμό της περιοχής τους και να ακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις τους.

Έτσι, όπως αναφέρεται, ο στρατός θα μπορεί με τη χρήση αυτού του χάρτη να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώνουν συγκεκριμένες περιοχές όταν η χερσαία επίθεση επεκταθεί προς τις νότιες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, αντί να απαιτεί μαζικές εκκενώσεις όπως έκανε στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ αλ-Κίντρεχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός, ο Φαντέλ Ναΐμ, στο νοσοκομείο Άλχι Άραμπ.

Related posts

Ινδία: Η αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τουρίστρια

banks

ΟΗΕ: Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Καρά-Μουρζά

banks

Νετανιάχου κατά Ερντογάν: “Δεν αποδεχόμαστε το κήρυγμά σου – Υποστηρίζεις τρομοκράτες”

banks

Ryanair: Προς νέο ρεκόρ αριθμού επιβατών τον Αύγουστο, μετά τα 18,7 εκατ. τον Ιούλιο

banks

Φεστιβάλ Βιέννης: Ακύρωσε τη συμμετοχή του μαέστρου Θ. Κουρεντζή, γιατί δεν έχει αποστασιοποιηθεί από την ρωσική εισβολή

banks

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Έφτασε στην Κρήτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

banks