23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Κασσελάκης για φρεγάτα: Επιχείρηση στο πλαίσιο πρωτοβουλίας «προθύμων» και όχι διεθνούς οργανισμού

Για το θέμα της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση ‘Prosperity Guardian’ στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ‘προθύμων’ και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα».

«Ο ρόλος της Ελλάδας να είναι διπλωματικός, όχι στρατιωτικός»

«Προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Και προσέθεσε πως «από εκεί και πέρα, ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή – πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

«Υπάρχουν σαφώς σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας και ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον Κόλπο του Άντεν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε συνέχεια του πολέμου στη Γάζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να καταλήξει ότι «πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις. Η Ελλάδα και η ΕΕ γενικότερα, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο».​

Related posts

Αυγέρη: Ο Μητσοτάκης υποκλίνεται με αυτοεξευτελισμό στην ακροδεξιά της ΝΔ

banks

Κλάπηκαν οι προτομές Σεφέρη και Μαγγανάρη από τον Δήμο Νέας Σμύρνης

banks1

Πρότυπο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο στη Σχολή Ασωμάτων

banks1

Ζάεφ στο ΕΒΕΑ: Η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται για ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα

banks

Η «Φλόγα της Μνήμης» θα ανάψει και φέτος σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας

banks1

Νέες μονάδες αφαλάτωσης λύνουν τα προβλήματα ύδρευσης του Δήμου Κυθήρων

banks