23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Μελάς στο NaftemporikiTV: Η σημασία της μη αναβάθμισης από τη Moody’s

Σχετικά με την μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s μίλησε στην εκπομπή «On Politics» της NaftemporikiTV και τον Κώστα Καλέτσιο, ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Μελάς.

«Ο Moody’s λέγεται ότι κατά μία έννοια είναι ο πιο σκληρός οίκος αξιολόγησης… το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα αλλά κράτησε και τις προσδοκίες, το outlook σταθερό. Αυτό είναι ίσως κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην έκθεση του οίκου και επισήμανε το σημαντικό θέμα του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο είναι «πάρα πολύ υψηλό», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι μόνο υψηλό αλλά καλύπτεται από πόρους που προέρχονται από τον τουρισμό και από τη ναυτιλία, οι οποίοι λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αυτήν την απόδοση και στο μέλλον. Άρα, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το οποίο μην ξεχνάτε ότι είναι πάρα πολύ ψηλά τα τελευταία 4 χρόνια», πρόσθεσε.

«Προβληματισμός απ’ όλους τους οίκους αξιολόγησης»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ένα προβληματισμό από όλους τους οίκους αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα»… «Είναι ένα χαστουκάκι, δεν είναι σφαλιάρα, είναι ένα χαστούκι που δείχνει ότι πρέπει να αναστοχαστούμε σοβαρά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». «Νομίζω ότι όπως δε μας επηρέασαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις των οίκων, έτσι δε θα μας επηρεάσει άμεσα αρνητικά η εκτίμηση της JP Morgan ή του Moody’s αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Μελάς.

Related posts

Μελέτη τρόμος: Το 2040 θα επανέλθει το ΑΕΠ της Ελλάδας στα επίπεδα του 2007

banks

Οι 10 μεταρρυθμίσεις του ν/σ του ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει για αυθαίρετα, διαχείριση υδάτων, προστασία δασών, ρευματοκλοπές

banks

Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για πυρόπληκτους – Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Τι αλλάζει στην εταιρική διακυβέρνηση των Α.Ε. και της Αγοράς Κεφαλαίου

banks

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή

banks

Παράγωγα: Ελεγχόμενη πτώση, με αύξηση όγκων των ΣΜΕ λόγω εκπνοής

banks