23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Λαμπερός και το 2024 θα παραμείνει ο χρυσός

Χρυσή χρονιά αναμένεται να είναι και το 2024 για τον χρυσό, με την J.P. Morgan να εκτιμά ότι θα φθάσει στο ρεκόρ των 2.300 δολαρίων.

Την προβλεπόμενη συνέχεια της ανόδου του χρυσού ευνοούν η εκτιμώμενη μείωση των αμερικανικών και άλλων επιτοκίων, αλλά και η ευρύτερη γεωπολιτική ανασφάλεια, εξαιτίας των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 13% τη χρονιά που έφυγε, η οποία ήταν η καλύτερη σε επιδόσεις για το πολύτιμο μέταλλο από το 2020, κλείνοντας στα 2.060 δολάρια η ουγκιά.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο χρυσός έφθασε στο ρεκόρ των 2.135,40 δολαρίων η ουγκιά, σπάζοντας το προηγούμενο του 2020, εν μέσω προσδοκιών πως επίκειται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, στις αρχές του 2024.

Μείωση επιτοκίων

Το έναυσμα έδωσε η τοποθέτηση του προέδρου της Fed Ζερόμ Πάουελ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων από το νέο έτος.

Προηγουμένως μέσα στο 2023 ο χρυσός είχε πάρει την κατιούσα και είχε φθάσει τον Οκτώβριο στα 1.800 δολάρια η ουγκιά. Όλα αυτά μέχρι το «μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου και τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνοντας τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Αβεβαιότητα που έδωσε ώθηση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Δημοσκόπηση του Reuters τον Οκτώβριο προέβλεπε πως ο χρυσός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 1.986,50 δολάρια η ουγκιά το 2024. Η μέση τιμή του για το 2023 ήταν τα 1.950 δολάρια, πάνω από οποιαδήποτε άλλη ετήσια μέση τιμή.

Η J.P. Morgan προβλέπει ανοδικό ξέσπασμα για τον χρυσό στα μέσα της χρονιάς με στόχο το ρεκόρ των 2.300 δολαρίων, εν μέσω των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων. Η UBS προβλέπει για τον χρυσό το ρεκόρ των 2.150 δολαρίων στα τέλη του 2024, αν όντως γίνουν οι προσδοκώμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην έκθεση για τις προοπτικές του μετάλλου το 2024 προβλέπει μείωση κατά 40 με 50 μονάδες βάσης στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, ως επακόλουθο της προβλεπόμενης μείωσης των επιτοκίων κατά 75-100 μονάδες βάσης. Εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε άνοδο κατά 4% για τον χρυσό.

Ασφαλές καταφύγιο

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών σε ισχυρά οικονομικά χώρες -ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία- και οι αγορές από κεντρικές τράπεζες με πρωταγωνιστή την Κίνα, εκτιμάται πως θα ενισχύσουν τον ρόλο του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, επισημαίνουν αναλυτές.

Επίσης η εταιρεία εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Heraeus Metals αναμένει πως θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα το 2024, χάρη στα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Related posts

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινοί πίνακες για 100 θέσεις ΠΕ και ΤΕ

banks

Θεσσαλονίκη: Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο Χρ. Σταϊκούρας

banks

EY: 7 στις 10 εταιρείες έχουν πολιτικές συμμόρφωσης στον ελεύθερο ανταγωνισμό

banks

Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις αναστολών εργασίας για τον Ιούνιο

banks

Ελληνικός Τουρισμός: Στην κορυφαία στον κόσμο έκθεση ITB Berlin ο ΕΟΤ

banks

Συνήγορος Καταναλωτή: Ρεκόρ 14.000 αναφορών το 2022

banks