17.5 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Λιβύη: Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά απέπεμψε την υπουργό Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό της

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά απέπεμψε από τη θέση της την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νάιλα Μανγκούς τη Δευτέρα, σύμφωνα με λιβυκή κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η αποπομπή ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, τη στιγμή που η Λιβύη δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε μια συνάντηση “χωρίς προηγουμένο” με την ομόλογό του της Λιβύης στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

“Μίλησα με την υπουργό Εξωτερικών για τις μεγάλες δυνατότητες των δύο χωρών από τις σχέσεις τους”, δήλωσε ο Κοέν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “καθώς και τη σημασία της διαφύλαξης της κληρονομιάς του λιβυκού εβραϊσμού, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση των συναγωγών και των εβραϊκών νεκροταφείων στη χώρα”.

Αυτό ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό, ένα “πρώτο βήμα στη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης”.

“Το μέγεθος και η στρατηγική θέση της Λιβύης προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία για το κράτος του Ισραήλ”, δήλωσε.

Η Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η πλειονότητα του εβραϊκού πληθυσμού της Λιβύης εγκατέλειψε τη χώρα κατά τη διάρκεια της 20ετίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως για να πάει στο Ισραήλ.

Μερικές εκατοντάδες Εβραίοι ζούσαν ακόμα στη χώρα την εποχή του πραξικοπήματος του Μουάμαρ Καντάφι το 1969, ο οποίος στη συνέχεια τους εκδίωξε, κατέσχεσε τις περιουσίες τους και κατέστρεψε συναγωγές.

Το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με ορισμένες αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει επικριθεί από τις αραβικές χώρες μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στο έδαφος αυτό.

Αφού δημοσιοποιήθηκε το δελτίο Τύπου της ισραηλινής διπλωματίας για τη συνάντηση, το λιβυκό προεδρικό συμβούλιο, όργανο που έχει κάποιες εκτελεστικές εξουσίες, ζήτησε να δοθούν “διευκρινίσεις” από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αχράρ.

Για το προεδρικό συμβούλιο, η συνάντηση “δεν αντανακλά την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις λιβυκές εθνικές σταθερές και θεωρείται παραβίαση της λιβυκής νομοθεσίας, που ποινικοποιεί την εξομάλυνση με τη σιωνιστική οντότητα”.

Αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή στην Τρίπολη και προάστιά της, ένδειξη της απόρριψης της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ· κατόπιν εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπου νεαροί έκλεισαν δρόμους, έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων και διαδήλωσαν κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες.

Το κέντρο της Τρίπολης παρέλυσε από τους διαδηλωτές, μέρος των οποίων κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να απαιτήσει την παραίτηση της κυρίας Μανγκούς.

Με την ενθάρρυνση διερχόμενων οδηγών, κάποιοι προσπάθησαν να παραβιάσουν την είσοδο του κτιρίου.

Related posts

Ισραήλ: Η βουλή συζητά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση – Διαδηλωτές μπήκαν στην Κνεσέτ

banks

Partygate: Οι Βρετανοί βουλευτές υιοθετούν έκθεση-καταπέλτη κατά του Μπόρις Τζόνσον

banks

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. στη Μαδρίτη θα συμμετάσχει ο Άδ. Γεωργιάδης

banks

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα

banks

ΝΑΤΟ: Η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο επίκεντρο της συνόδου στο Βίλνιους

banks

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ινδία

banks