17.5 C
Athens
May 5, 2024
Image default
WORLD

Μεξικό: Στα πρόθυρα μίνι διάσπασης το κυβερνών κόμμα MORENA

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποστήριξε με σθένος τη διαδικασία της παράταξής του η έκβαση της οποίας ήταν η πρώην δήμαρχο της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ να ονομαστεί υποψήφια για τη διαδοχή του στις εκλογές του 2024, απορρίπτοντας την ένσταση του βασικού της αντιπάλου, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, που πλέον απειλεί ανοιχτά να εγκαταλείψει το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA).

Ο κ. Εμπράρδ, κάνοντας λόγο για “παρατυπίες”, απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοσκοπήσεις που ανέδειξαν νικήτρια την κυρία Σέινμπαουμ.

Όμως χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, ο πρόεδρος απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα το έτεινε το χέρι.

Τον χαρακτήρισε “πολύ καλό άνθρωπο”, εξαιρετικό ηγέτη και “φίλο του”, συμπληρώνοντας πως θέλει να τον δει να “παραμένει” στις τάξεις του κόμματος.

Όμως επέμεινε στο ότι “υποστηρίζω την Κλαούδια Σέινμπαουμ” και στο ότι “δεν βλέπω κανένα πρόβλημα” στην εσωκομματική διαδικασία.

Στο Μεξικό, η θητεία στην προεδρία είναι μόνο μία, με εξαετή διάρκεια, δυνάμει του Συντάγματος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής οδεύει, είτε αν όπως αναμένεται επικρατήσει η κυρία Σέινμπαουμ τον ερχόμενο Ιούνιο είτε η θεωρούμενη ως βασική αντίπαλός της Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια “Ευρέος Μετώπου” τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να αποκτήσει, για πρώτη φορά, γυναίκα αρχηγό του κράτους.

Μιλώντας στο Radio Formula, ο κ. Εμπράρδ είπε πως “δεν υπάρχει θέση πλέον για μας στο MORENA έπειτα από όσα είδαμε χθες [σ.σ. προχθές Τετάρτη]”, ενώ, σύμφωνα με την El País, διαμηνύει πως “δεν θα υποταχθούμε σε αυτή την κυρία”.

Την Τετάρτη, η κυρία Σέινμπαουμ ανακηρύχθηκε υποψήφια έπειτα από πέντε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του MORENA για να διαλέξουν κάπου 12.000 υποστηρικτές του ανάμεσα στους έξι διεκδικητές του χρίσματος. Επικράτησε του κ. Εμπράρδ με 10 ως 15 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τις έρευνες, που είχαν ανατεθεί σε τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Ο κ. Εμπράρδ απαίτησε μάταια να “επαναληφθεί” η εσωκομματική διαδικασία επιμένοντας πως υπήρξαν “παρατυπίες” την Τετάρτη, πριν ανακοινωθεί καν το αποτέλεσμα.

Χθες Πέμπτη, η κυρία Σέινμπαουμ είπε στον Τύπο πως “τείνει το χέρι” στον “σύντροφο Εμπράρδ”.

“Οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές”, διαβεβαίωσε, αναφερόμενη στην πιθανότητα ο εσωκομματικός της αντίπαλος να γίνει μέλος της ομάδας της, ή υποψήφιος για το κοινοβούλιο.

“Το σπίτι του Μαρσέλο είναι το MORENA”, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του κόμματος, ο Μάριο Ντελγάδο, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο πρώην επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας, 63 ετών, σύμμαχος του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ για πάνω από δυο δεκαετίες, έχει αναγγείλει πως θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του τη Δευτέρα. Έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα με το κεντροαριστερό Κίνημα πολιτών (MC), το μόνο σημαντικό κόμμα που δεν έχει ακόμη ονομάσει υποψήφιο.

Αν όντως ο κ. Εμπράρδ, δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, θέσει πράγματι υποψηφιότητα με άλλο κόμμα, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και να αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο για τις κυρίες Σέινμπαουμ και Γκάλβες. Πάντως πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση θα είχε πολύ ανηφορικό δρόμο.

Εν μέρει χάρη στη δημοτικότητα του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, η κυρία Σέινμπαουμ θεωρείται φαβορί των προεδρικών εκλογών της 2ης Ιουνίου 2024.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Ταϊλάνδη: Εννέα νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες από έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων

banks

Γαλλία: Έληξε η απεργία των εργαζομένων στο τούνελ της Μάγχης

banks

Η Ρωσία απαντά με τον ίδιο τρόπο στη μαζική απέλαση των διπλωματών της στο Βερολίνο

banks

Ποιες είναι οι 11 ευρωπαϊκές μετοχές με τις μεγαλύτερες αποδόσεις

banks

Στόλτνεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στα Δυτικά Βαλκάνια

banks

Τουρκία: Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που πλούτισε από το εμπόριο χρυσού υπό τη σκιά του Ερντογάν

banks