May 11, 2024
Image default
WORLD

Μεσανατολικό: Σφυροκόπημα Ισραήλ στη Γάζα – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:09

Για δεύτερη ημέρα ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας,  μετά τη λήξη της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που είχε επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ σε αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας καθώς, όπως μεταδίδουν οι “Times of Israel”, η διαπραγματευτική ομάδα της Μοσάντ που βρισκόταν στο Κατάρ επέστρεψε στο Ισραήλ.

Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων κατηγοριών Ισραηλινών ομήρων, πέραν των γυναικών και των παιδιών, αλλά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, που–σύμφωνα με την πηγή–διαφέρουν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε χθες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη.

“Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών”, είπε στο Ρόιτερς από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός σε σημερινή ανακοίνωση ανέφερε ότι “έπληξε” με “μαχητικά αεροσκάφη πάνω από 50 στόχους στην περιοχή Χαν Γιούνες”.

“Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) χτύπησαν τους τρομοκράτες και τις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, χρησιμοποιώντας πυρά τεθωρακισμένων και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα”, προσέθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτοξεύθηκαν πυρά πυροβολικού και εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις προς το “βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας”.

Στοχοθετήθηκαν “τρομοκρατικοί πυρήνες”, ένα “τέμενος που χρησιμοποιείτο από τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων” και ένα “συγκρότημα αποθήκευσης όπλων”, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επίσης, στη “νότια Λωρίδα της Γάζας”, έγιναν στόχος “υποδομές και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς”.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ο στρατός “ξεκίνησε εκ νέου τις επιχειρήσεις σε πλήρη κλίμακα”, μετά την παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χαμάς.

“Συνεχίζουμε από το σημείο ακριβώς που είχαμε σταματήσει”, δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε επιθεώρησε από αέρος τη Γάζα και από εδάφους τα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα το τελευταίο διήμερο και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ισραηλινών επιχειρήσεων “πολύ εντυπωσιακά”.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι “χιλιάδες τρομοκράτες έχουν εξαλειφθεί, δεκάδες κέντρα επιχειρήσεων (έχουν πληγεί), εκατοντάδες terabytes πληροφορίων βρίσκονται στα χέρια μας, εκατοντάδες τρομοκράτες έχουν αιχμαλωτιστεί και ανακρίνονται στο Ισραήλ.

Τέλος, αναφερθείς στο ζήτημα των ομήρων, χαρακτήρισε επίτευγμα την απελευθέρωση 110 ομήρων από τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι “κανείς στρατός ανά τον κόσμο δεν έχει επιτύχει κάτι τέτοιο από μια τρομοκρατική οργάνωση. Εμείς το πετύχαμε χάρη στην ισχύς των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ”.

Από την πλευρά της η Χαμάς έκανε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου ότι εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε ότι βομβάρδισε το Τελ Αβίβ με μπαράζ πυραύλων ως απάντηση για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του Ιραήλ στη Γάζα. 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα Χ δείχνουν την επίθεση στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

— ‏Tal Schneider טל שניידר تال شنايدر (@talschneider) December 2, 2023

Η εκεχειρία που ξεκίνησε να ισχύει στις 24 Νοεμβρίου προέβλεπε ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που είχε συλλάβει ομήρους στις 7 Οκτωβρίου σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων γυναικών, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας που διήρκεσε μια εβδομάδα και παρατάθηκε δύο φορές προτού οι διαπραγματευτές αποτύχουν να βρουν τρόπο για μια τρίτη παράταση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς ότι αρνείται να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατάει ομήρους.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι η κατάρρευση προκλήθηκε για γυναίκες στρατιώτες από το Ισραήλ.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά για δεύτερη ημέρα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας
 

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σήμερα πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις σήμερα το απόγευμα.

Related posts

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε χθες την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο

banks

Περισσότεροι από 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

banks

Η επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ ήταν “τρομοκρατική” ενέργεια, κατά την αστυνομία της Αυστραλίας

banks

Βολιβία: Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη φερόμενου ως “διακινητή ναρκωτικών”

banks

Ο Λαβρόφ υποστηρίζει ότι Σολτς και Μακρόν δεν επεδίωξαν ποτέ διάλογο με τον Πούτιν για την Ουκρανία

banks

ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση θανάτων αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

banks