23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Μετ’ εμποδίων η πιστωτική επέκταση το 2023

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τις τράπεζες η μειωμένη ζήτηση νέων δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με φόντο την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης το τελευταίο έτος.

Ειδικά οι επιχειρήσεις, και μάλιστα όσες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, έσπευσαν ήδη από το περυσινό χειμώνα να αποπληρώσουν πρόωρα μεγάλο μέρος των δανείων και των πιστωτικών γραμμών τους προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων τόκων. Στα νοικοκυριά, η τάση επικεντρώθηκε κυρίως στις εκταμιεύσεις νέων δανείων – ιδίως των στεγαστικών δανείων – όπου πάτησαν “φρένο” προτιμώντας τα μετρητά για την αγορά νέων κατοικιών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η τάση θα αντιστραφεί τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους “σώζοντας την παρτίδα”, με εξαίρεση ίσως τα στεγαστικά δάνεια όπου η πτωτική τάση δεν αναμένεται να αμβλυνθεί όσο τα επιτόκια νέων δανείων παραμένουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, μόνο δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν πιστωτική επέκταση. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση 800 εκατ. ευρώ, με τις πληρωμές να ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και τις χορηγήσεις σε 2,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο των ενήμερων δανείων της τράπεζας ανήλθε τον Ιούνιο σε 29 δισ. ευρώ, με τη διοίκηση να αναμένει επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης κατά ένα δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Για την Alpha Bank, η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ η άνοδος των αποπληρωμών που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, αναφέρει η τράπεζα, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Σε αναθεώρηση του στόχου για τις νέες εκταμιεύσεις του 2023 προχώρησε η Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με την προηγούμενη στοχοθέτηση. Σε επίπεδο ομίλου, τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 500 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, με τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) να διαμορφώνονται σε 42,1 δισ. ευρώ, εκ των οποία τα 24,2 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 10 δισ. ευρώ στεγαστικά και 3,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια.

Προκειμένου να επιταχύνει την πιστωτική της επέκταση, η διοίκηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία τρίμηνα όπως καταδεικνύει ο δείκτης κεφαλαίων 17% που καταγράφει πλέον.

Πτωτικά κινήθηκαν, τέλος, τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά για την Εθνική Τράπεζα ως αποτέλεσμα των πρόωρων αποπληρωμών ιδίως από μεγάλες επιχειρήσεις, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 27,4 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η τράπεζα έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Credit Committee της τράπεζας.

Related posts

Deutsche Bank: Ο αντίκτυπος των μέτρων της ΕΚΤ στα μεγέθη των ελληνικός τραπεζών

banks

Προς ρύθμιση «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια 11 δισ.

banks

ΕΚΤ: Ζημιές €1,3 δισ. το 2023 – Δεν θα γίνει διανομή κερδών στις εθνικές κεντρικές τράπεζες

banks1

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές-στόχους των τραπεζών

banks

Πώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

banks1

Θετικό outlook για Alpha, Eurobank και Εθνική από Moody’s

banks