18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2,5% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2,5% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

Άνοδο που αγγίζει το 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους την Τρίτη (2/1), κυρίως λόγω της πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή μετά την πρόσφατη επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και των ελπίδων για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα.

Έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων και αναλυτών  προέβλεψε ότι μπρεντ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 2023 που ήταν 82,17 δολάρια, με την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη των τιμών.

Ελικόπτερα των ΗΠΑ την Κυριακή απέκρουσαν επίθεση των δυνάμεων των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τρία σκάφη των Χούθι και σκοτώνοντας 10 από τους μαχητές, τροφοδοτώντας τον φόβο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

«Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να επηρεαστεί από την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο και την περίοδο αιχμής της ζήτησης κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ της Κίνας», δήλωσε ο Λέον Λι, αναλυτής της CMC Markets, αναφερόμενος στις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμους πλωτούς δρόμους για τη μεταφορά πετρελαίου.

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και καύσιμα αεριωθουμένων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Ευρώπη πλέουν γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Στην Κίνα, οι προσδοκίες των επενδυτών για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αυξήθηκαν μετά τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για τρίτο μήνα τον Δεκέμβριο.

Οποιοδήποτε τέτοιο κίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές του αργού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,12% στα 73,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,05% στα 78,64 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,283% στα 31,935 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,22% στα 2.076,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,17% στα 24,125 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,398% στα 3,8758 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,69% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0968 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,51% στο 1,2658 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8664 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #χρυσός #ασήμι #χαλκός #δολαριο

Related posts

Ουκρανία: Ενισχύει 60% την αποθήκευση φυσικού αερίου για την Ευρώπη

banks

Πετρέλαιο: Νέες απώλειες καθώς οι μεταλλάξεις απειλούν τις προοπτικές ζήτησης

banks

Πετρέλαιο: Ανάκαμψη τιμών μετά το sell-off

banks

Τι μπορεί να σημάνει για το πετρέλαιο η ιρανική επίθεση

banks

Ασταθές λόγω επιτοκίων και αποθεμάτων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πετρέλαιο: Οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%

banks