May 11, 2024
Image default
WORLD

Μπάουμαν (Fed): Θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μάλλον

Η Federal Reserve πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα, εκτίμησε το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το marketwatch, η Μ. Μπάουμαν είπε ότι αναμένει πως “πιθανώς θα χρειαστούν αυτές οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε τροχιά προς το στόχο της Fed για 2%”, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζών του Κάνσας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 5,25% με 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από το 2001.

Η Μπάουμαν είπε ότι υποστήριξε αυτή την κίνηση, η οποία ήρθε μετά από μια παύση των αυξήσεων τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι θέλει να δει περισσότερα σημάδια ότι η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού είναι διατηρήσιμη.

“Η πρόσφατη μέτρηση που έδειξε χαμηλότερο πληθωρισμό ήταν θετική, αλλά θα αναζητήσω σταθερά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς τον στόχο μας του 2%, καθώς εξετάζω περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και το πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν σε περιοριστικό επίπεδο” ανέφερε, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση των παρατηρήσεών της.

Παράλληλα, η Μπάουμαν επανέλαβε ότι “η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία” και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις θα υπαγορευτούν από τα νέα δεδομένα.

“Θα πρέπει να παραμείνουμε πρόθυμοι να αυξήσουμε τα επιτόκια σε μια μελλοντική συνεδρίαση εάν τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει”, είπε η Μπάουμαν.

“Η επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο μας 2% είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας βιώσιμης ισχυρής αγοράς εργασίας και οικονομίας”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο η Fed είχε προβλέψει ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων πριν το τέλος του έτους, αλλά ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ απέφυγε να πει εάν η τελευταία αύξηση στον τρέχοντα κύκλο θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Related posts

Έκκληση Ζελένσκι σε Ευρωπαίους ηγέτες: “Μην δώσετε στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς”

banks

Βρετανία: 15θήμερη απεργία από τους δημόσιους υπαλλήλους της υπηρεσίας έκδοσης διπλωμάτων και αδειών κυκλοφορίας

banks

Οι εκτοπισμένοι της Γάζας παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών εξαιτίας συνωστισμού και κακής υγιεινής

banks

Ιράν: Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ αναμένεται το Σάββατο στην Τεχεράνη

banks

Ρωσία: Πυρκαγιά σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Ροστόφ

banks

Ο Πούτιν αντιμέτωπος με το κόστος τον αυγών – Αύξηση 42% από την αρχή του έτους

banks