17.6 C
Athens
May 12, 2024
Image default
POLITICS

Μπαράζ αποχωρήσεων μεσαίων στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ – Φεύγουν και από το «Πουλαντζάς»

Μπαράζ αποχωρήσεων και παραιτήσεων σημειώνονται τις τελευταίες μέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από μέλη και στελέχη που διαφωνούν με τις πολιτικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την προεδρεία του Στέφανου Κασσελάκη και έπειτα.

Οι ηχηρές παραιτήσεις έλαβαν χώρα στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς το οποίο συνδέεται οργανικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν τα μέλη Αθηνά Αθανασίου, Κύρκος Δοξιάδης, Μαρία Καραµεσίνη και Μάκης Κουζέλης. Προηγήθηκε, η αποχώρηση του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου από τον Ιούνιο του 2018 και μέλος της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Μπαρτσίδη.

Αποχωρήσεις κατά κύματα στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η χλευαστική επίθεση στην κριτική σκέψη, η αναφορά σε πέµπτη φάλαγγα, η προτροπή σε διωγµούς και «εκκαθαρίσεις», η απαξίωση της συλλογικότητας και οι αντιθεσµικές διαταγές, η ιατρική φρασεολογία ενάντια σε όσους/όσες δεν ευθυγραµµίζονται µε την αρχή του «αδιαµεσολάβητου» ηγέτη, υποδηλώνουν αντιδηµοκρατική στροφή», σημειώνουν τα στελέχη του «Πουλαντζάς» που παραιτήθηκαν.

Η παραίτηση του γραμματέα Α’ Θεσσαλονίκης

Ακόμη, ηχηρή ήταν η παραίτηση από τη θέση του γραμματέα Α’ Θεσσαλονίκης Κώστα Αμπατζά, που βρισκόταν στη θέση εκείνη από το 2021. Ο κ. Αμπατζάς αποτελούσε στέλεχος της γενιάς των 40αρηδων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, είναι πλησίον της ομάδας των 6+6 και αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα τις κινήσεις του (παραμονή ή μη στο κόμμα), μιας και το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη των στελεχών της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου.

Ο Κώστας Αμπατζάς

Εκτός δύο πρώην βουλευτές και 22 ακόμη στελέχη στην Αχαΐα

Επίσης, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα επιστολή 24 στελέχων από την Αχαΐα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Με βαθύτατη λύπη διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το σημαντικότερο πολιτικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν υπάρχει πια. Με ευθύνη της ηγετικής του ομάδας απαξιώθηκε με αμοραλισμό, θράσος, υπέρμετρη αλαζονεία και ρητορική αντιγραμμένη από τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όλη η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κόμμα μας, τα ιστορικά του στελέχη, τα στελέχη και τα μέλη που για δεκαετίες δουλέψαμε για να φτάσει πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο ένα κόμμα της Αριστεράς να γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στα στελέχη αυτά ήταν και δύο πρώην βουλευτές, οι Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός.

Ο Κώστας Σπαρτινός

Αποχώρησαν πάνω από 50 μέλη στην Αθήνα

Επίσης, ακόμη 52 στελέχη, αυτή τη φορά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας παραιτήθηκαν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αποχώρηση από το Κόμμα, όχι όμως την πολιτική. Αποχώρηση από το κόμμα, όχι όμως από τους αγώνες. Γιατί η ανάγκη για μια Αριστερά πέραν του δογματισμού και της σοσιαλδημοκρατίας είναι υπαρκτή. Η ανάγκη για μια Αριστερά που θα εμπνέεται από τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι αποχωρήσεις Μπαλτά και Τόσκα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Τόσκας.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς αποχώρησε χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάνει λόγο για «το πολιτικό μηδέν που συνιστά ο κ. Κασσελάκης», για «ραγδαία μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε προσωπικό όργανο της ακάματης φιλοδοξίας του» και «ακραία εγωλατρία», αλλά και με αναφορές σε «μεσσιανισμό», όπως «μπορούν κάποιες φορές να συμπυκνωθούν σε ένα πρόσωπο: Μπερλουσκόνι, Τραμπ, Ζελένσκι, Μπολσονάρου, Όρμπαν, Μιλέι».

Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας κατά την αποχώρησή του κατηγόρησε την ηγετική ομάδα ότι «οδηγεί την πολιτική του κόμματος σε κατεύθυνση πέρα από τις στοιχειώδεις αρχές της Αριστεράς, τις ανάγκες του λαού και κινείται σε εναρμόνιση με τις επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας.

Related posts

Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για το τριήμερο στις Σπέτσες – Έκλεισε η διαμονή

banks1

Οικονόμου για Σταυρούπολη – «Ό,τι και να είναι, είναι απολύτως καταδικαστέο» – Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους

banks

Ανοιχτή συζήτηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τους πολίτες

banks1

Μπαχτσελί : «Η Ελλάδα θα χάσει το κεφάλι της» – Επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια

banks

Απαγορεύεται οριστικά το κολύμπι στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

banks1

Στα καμένα της Μαγνησίας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – «Μεγάλη και διπλή η καταστροφή»

banks1