17 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Νέα πυρά από Γέλεν: Εντελώς αδικαιολόγητη η απόφαση της Fitch για την υποβάθμιση

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε σήμερα τις αντιρρήσεις της για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch Ratings, χαρακτηρίζοντάς την “εντελώς αδικαιολόγητη” επειδή αγνόησε τις βελτιώσεις στις μετρήσεις διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλά και την οικονομική ισχύ της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, η Γέλεν επισήμανε ότι η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης την Τρίτη για την υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν έλαβε υπόψη την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, με χαμηλή ανεργία, επιβραδυνόμενο πληθωρισμό, διατηρήσιμη ανάπτυξη και ισχυρή καινοτομία.

“Η απόφαση της Fitch μας προβληματίζει υπό το πρίσμα της οικονομικής ισχύος που βλέπουμε στις ΗΠΑ”, σημείωσε η Γέλεν. “Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση της Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη”. 

Έκανε λόγο για “λανθασμένη αξιολόγηση” της Fitch η οποία βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα και δεν αντικατοπτρίζει τις βελτιώσεις στους δείκτες διακυβέρνησης των ΗΠΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε. 

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Ρίτσαρντ Φράνσις, ανώτερος διευθυντής της Fitch, σημείωσε ότι η επιδείνωση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ φάνηκε σε μεγάλο βαθμό και στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021. 

Φάνηκε επίσης στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο και στην αυξανόμενη πόλωση που κάνει ολοένα και πιο δυσκολο έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο κομμάτων. 

Related posts

Τουρκία: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Μαλάτια – Αναφορές για τραυματισμούς

banks

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου

banks

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος παρέστη στην κυριακάτικη λειτουργία στο Σάντρινγκχαμ

banks

Σομαλία: Ο πρόεδρος υπέγραψε αμυντική συμφωνία που προβλέπει παρουσία του τουρκικού ναυτικού στο Κέρας της Αφρικής

banks

Γιατί οι δηλώσεις περί Κίνας έγιναν “μπούμερανγκ” για τον Μακρόν

banks

Embraer: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20% σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο

banks