18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων στις χώρες της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο

Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα  διάσωσης, θα προχωρήσει η Ελλάδα τον επόμενο μήνα, ενώ σχεδιάζει να επαναλάβει το ίδιο και  το 2024, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

“Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

«Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση, αφού μαράζωνε επί 13 χρόνια στην κατηγορία “σκουπίδια”» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην χώρα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αποπλήρωσε επίσης πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

“Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος”, δήλωσε άλλος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

 Ισχυρή ανάπτυξη

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες ενώ σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Διαθέτει ωστόσο,  απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επίσης εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,9% το 2024, από 2,4% φέτος, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παράλληλα στόχος είναι  πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις και τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ανοίγει το TAXISnet -Πότε ξεκινούν οι δόσεις

banks

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

banks

Έρευνα: Πρόκληση για την ακεραιότητα των επιχειρήσεων αποτελεί η πανδημία

banks

Γ. Βρούτσης: Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων

banks

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 6 εκατ. ευρώ από e-shop της Θεσσαλονίκης

banks

Πρωτογενής τομέας: Ο βαθμός αυτάρκειας σε βασικά προϊόντα και οι απειλές

banks