20.3 C
Athens
May 14, 2024
Image default
WORLD

Νίγηρας: “Ανησυχητική τάση” τα πραξικοπήματα στη ζώνη του Σαχέλ λέει ο Γκουτέρες

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι ακόμη ένα παράδειγμα της “ανησυχητικής τάσης” στο Σαχέλ με πολλές “αντισυνταγματικές αλλαγές” κυβερνήσεων σε χώρες που μαστίζονται ήδη από “βίαιες εξτρεμιστικές ενέργειες”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

“Παρατηρούμε μια ανησυχητική τάση στην περιοχή του Σαχέλ. Οι αντισυνταγματικές, αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων έχουν φρικτές συνέπειες για την ανάπτυξη και τη ζωή των πολιτών”, είπε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Το γεγονός αυτό το διακρίνουμε ήδη στις χώρες που πλήττονται από συρράξεις, εξτρεμιστική βία, τρομοκρατία και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, πρόσθεσε.

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα της περιοχής όπου εκδηλώνεται πραξικόπημα μετά το 2020.

“Ανησυχώ πολύ”, επέμεινε ο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι από το πραξικόπημα στον Νίγηρα επωφελούνται μόνο οι τρομοκρατικές οργανώσεις (ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα) που δρουν στην περιοχή.

“Παρατηρούμε ότι η ζώνη στα νότια της Σαχάρας μετατρέπεται σε μια προβληματική περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό, για την ειρήνη και τη σταθερότητα της Αφρικής και πέραν αυτής”, επέμεινε, αναφερόμενος επίσης στην “εύθραυστη” κατάσταση στο Τσαντ και τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο πρόεδρος του Νίγηρα, με τον οποίο συνομίλησε την Τετάρτη, μετά το πραξικόπημα. “Δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκεται. Ήταν υπό κράτηση, μου είπε ότι ήταν καλά και ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή”, πρόσθεσε.

Related posts

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετέχει σε αποστολή ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος στη Γάζα

banks

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί στο Νταβός με τον Dimon της JP Morgan

banks

Knot (ΕΚΤ): Οι αγορές “ίσως υποτιμούν” την πιθανότητα αύξησης επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα

banks

Το Πακιστάν διαβεβαιώνει την Κίνα για την ασφάλεια των επενδύσεων της

banks

ΗΠΑ: Προφυλακιστέος ο Ντ. Πάτερσον για τη φονική επίθεση σε ιατρικό κέντρο στην Ατλάντα

banks

Γερμανία: Ένταλμα σύλληψης για 15χρονο που φέρεται ότι σχεδίαζε “τρομοκρατική επίθεση”

banks