21.1 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Σε υψηλό 15ετίας οι μετοχές της ευρωζώνης

Σε υψηλό 15ετίας οι μετοχές της ευρωζώνης

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών έκλεισαν την Πέμπτη (27/7) οι μετοχές της ευρωζώνης. Παράλληλα, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως είναι μακρύς ακόμη ο «δρόμος» της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 2,3% «αγγίζοντας» το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2007. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,4% φθάνοντας σε υψηλό 17 μηνών, οδεύοντας προς τον δεύτερο σερί ανοδικό του μήνα.

Στους περιφερειακούς δείκτες, ο ισπανικός IBEX 35 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και ο ιταλικός FTSE MIB επέστρεψε σε εποχές 2008. Τα ρεκόρ ώθησαν τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό δείκτη να κλείσει με άνοδο 4,4% ηγούμενος των σημερινών κερδών.

Σε συνδυασμό και με τα εταιρικά αποτελέσματα, η Nestle σημείωσε άνοδο 2,6% αφού ο «γίγαντας» στον χώρο των συσκευασμένων τροφίμων βελτίωσε την πρόβλεψή του για τις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων για το σύνολο του 2023. Αντίστοιχα, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, κατέγραψε «άλμα» 3% καθώς τα καθαρά της κέρδη το β’ τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, ενισχύθηκε η πιθανότητα για παύση των αυξήσεων τον επόμενο μήνα, με τους επενδυτές να «βλέπουν», ειδικά μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, νέα αύξηση κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο σε περίπου 38% σε σύγκριση με το 44% πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • Euro Stoxx 50
  • Stoxx 600
  • Nestle
  • BNP Paribas

    Related posts

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    banks

    Γιατί ανησυχούν έγκριτοι αναλυτές, παρά τα ράλι στις αγορές

    banks

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τα τραπεζικά κέρδη αντιστάθμισαν τους φόβους για ύφεση

    banks

    «Χλιαρά» υποδέχθηκε η Wall Street τα νέα στοιχεία

    banks

    O Dow Jones ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 40.000 μονάδες!

    banks

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

    banks