15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Οι πιθανές επιπτώσεις μιας επανεκλογής του Τραμπ για τις αγορές

Οι πιθανές επιπτώσεις μιας επανεκλογής του Τραμπ για τις αγορές

Οι επενδυτές της Wall Street έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στο χρηματιστήριο. Ο Τραμπ προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε διάφορες δημοσκοπήσεις και αγορές στοιχημάτων, οπότε μια δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ δεν αποκλείεται.

Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Capital Economics, μια προεδρία «Τραμπ 2.0» θα είχε πιθανότατα μεγάλο αντίκτυπο στους μακροοικονομικούς παράγοντες που απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές: τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και το δολάριο. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες πιθανότατα θα επιστρέψουν σε υψηλότερα νούμερα αν ο Τραμπ εκλεγεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, και αυτό θα αποτελέσει έναν αντίθετο άνεμο για τις τιμές των μετοχών.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ο Τραμπ να επαναλάβει τη δημοσιονομική επέκταση και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έδωσαν ώθηση στις μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του- αντίθετα, πιστεύουμε ότι η πολιτική που είναι πιο πιθανό να κινήσει τις αγορές, αυτή τη φορά, θα ήταν η κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου» με την Κίνα και η πιθανή επιβολή καθολικών δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ», δήλωσε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Τζέιμς Ράιλι.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει έναν ουρανοκατέβατο δασμό 60% στα κινεζικά προϊόντα, εάν επανεκλεγεί. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση δασμούς που είχε εφαρμόσει το 2018, και όχι μόνο θα διατάρασσε το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά πιθανότατα θα αναιρούσε μεγάλο μέρος της προόδου που έχει σημειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι προτάσεις του για τους δασμούς είναι πιθανό να προκαλέσουν ανάκαμψη του πληθωρισμού, η οποία θα μπορούσε να πείσει τη FOMC να αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Ράιλι. «Έτσι, αν και η πηγή της ώθησης του πληθωρισμού θα ήταν διαφορετική (δασμοί και όχι ανησυχίες για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική), μία νίκη του Τραμπ θα ωθούσε και πάλι προς τα πάνω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων». Επιπλέον, ο Ράιλι δήλωσε ότι οι δασμοί που αναφέρει ο Trump θα μπορούσαν να αφαιρέσουν έως και 1,5% από το αμερικανικό ΑΕΠ, ενώ θα έπλητταν, επίσης, τα εταιρικά κέρδη.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι μάλλον απίθανο να ψηφιστούν προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης, όπως έγινε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, θα οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα αντίθετο άνεμο για τις τιμές των μετοχών, αφού θα έκανε τις εξαγωγές πιο ακριβές.

«Μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να καταστήσει το δολάριο ισχυρότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή να οδηγήσει σε μία σημαντική αύξησή του από εδώ και πέρα, σε περίπτωση που η πολιτική του για τους δασμούς ωθούσε την FOMC σε αυστηρότερη πολιτική και/ή πυροδοτούσε έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα υπονόμευε την παγκόσμια ανάπτυξη και θα υποκινούσε τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στο δολάριο», δήλωσε ο Ράιλι. 

Παρά την πιθανότητα αντίθετων ανέμων για τις τιμές των μετοχών στην περίπτωση μιας προεδρίας «Τραμπ 2.0», η Capital Economics πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει ικανοποιητικές επιδόσεις, ίσως και απίστευτα καλές, καθώς η φούσκα που προκαλεί ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υπερκαλύψει όλες αυτές τις μακροοικονομικές ανησυχίες.

«Οι αισιόδοξες προβλέψεις μας για τη χρηματιστηριακή αγορά το 2024 και το 2025 βασίζονται στην άποψη ότι ο θόρυβος για την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να τροφοδοτεί μια χρηματιστηριακή φούσκα. Δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων ή ένα πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι αρκετά μεγάλο για να σκάσει αυτή η φούσκα», δήλωσε ο Ράιλι. «Έτσι, είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε μόνο ελαφρώς την πρόβλεψή μας για τον S&P 500, η οποία είναι 6.500 μονάδες ως το τέλος του 20225, αν κερδίσει ο Τραμπ».

#Τραμπ #Επανεκλογή #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #Αγορές #Wall_Street #επιπτώσεις #Capital_Economics

Related posts

Στη δίνη των ομολόγων και του Μεσανατολικού η Wall Street

banks

Κέρδη στη Wall Street και στο βάθος…πληθωρισμός

banks

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

banks

Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Στο επίκεντρο τα επιτόκια

banks

Sell off στη Wall Street με τραπεζικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα

banks

Μπήκε τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

banks