23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Μπήκε τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

Μπήκε τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί των ευρωαγορών

Ανοδικά έκλεισαν την Τρίτη (19/3) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λαμβάνοντας ώθηση από τον χρηματοοικονομικό και τον ενεργειακό τομέα. Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, με τα «φώτα» να πέφτουν στην αμερικανική Federal Reserve. Ανακοινώσεις αναμένονται και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε σήμερα άνοδο 0,26% και έκλεισε στις 505,24 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί του. Ο ενεργειακός κλάδος ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων με άνοδο 1,4%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές σημείωσαν επίσης ισχυρή άνοδο, με τον τραπεζικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» 1,1%, με ώθηση από τα κέρδη της γερμανικής Commerzbank.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 17.988,13 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,20% στις 7.738,30 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,65% στις 8.201,05 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κέρδισε 0,99% στις 10.701,40 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,95% και τις 34.262,36 μονάδες.

Η Unilever σημείωσε «άλμα» 3,1% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να μετατρέψει τη μονάδα παγωτών της σε αυτόνομη επιχείρηση, ενώ παράλληλα ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους, που θα βάλει «κόφτη» σε 7.500 θέσεις εργασίας.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην απόφαση της Fed την Τετάρτη, καθώς τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας ώθησαν τους επενδυτές να αμβλύνουν τα «πονταρίσματά» τους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Μεταξύ των υπόλοιπων κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) έβαλε σήμερα τέλος -με ιστορική απόφαση- σε οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να εκδώσει την ετυμηγορία της για τα επιτόκια αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται έτοιμη να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υπαινίχθηκαν μια τέτοια πιθανότητα.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και θετικών ενδείξεων από την Κίνα, ανακοίνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW. Ο δείκτης προσδοκιών εκτινάχθηκε στο 31,7 από 19,9 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης αυξήθηκε από το -82 τον Φεβρουάριο στο -80,5 τον Μάρτιο.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

banks

Νέο υψηλό 10 μηνών για τον S&P 500

banks

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Δεύτερη διαδοχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ

banks

«Άγγιξαν» χαμηλό ενός μήνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks