16 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Οι προοπτικές ζήτησης ανεβάζουν… συγκρατημένα το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι προοπτικές ζήτησης ανεβάζουν… συγκρατημένα το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Μικρά κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη (14/11), αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις προβλέψεις του για ενίσχυση της ζήτησης, προσθέτοντας… καύσιμο στο ανοδικό κλίμα από την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ της προηγούμενης ημέρας.

Ο ΔΟΕ αύξησε τις προβλέψεις του για την ζήτηση πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες.

Η πρόβλεψη του οργανισμού για το 2023 αυξήθηκε στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 2,3 εκατομμύρια bpd. Για το 2024, αύξησε την πρόβλεψη σε 930.000 bpd από 880.000 bpd.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ κατηγόρησε τη Δευτέρα τους κερδοσκόπους για την πρόσφατη πτώση των τιμών. Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου προχώρησε σε μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και παρέμεινε στη σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για το 2024.

«Η κεντρική τράπεζα της αγοράς πετρελαίου βλέπει μια εύρωστη οικονομία που οδηγεί σε ισχυρή ζήτηση, όχι μόνο για το πετρέλαιο της αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Ταμάς Βάργκα για τα ευρήματα του ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, λόγω των ανησυχιών ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί στους κορυφαίους καταναλωτές, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Οι κινεζικές τιμές καταναλωτή κινήθηκαν χαμηλότερα τον Οκτώβριο σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από την πανδημία του COVID-19 και οι εξαγωγές για τον μήνα συρρικνώθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου μετά την πώληση όγκων ρεκόρ από το απόθεμα πέρυσι, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Πιθανή καταστολή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την προσφορά, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε ειδοποιήσεις σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων ζητώντας πληροφορίες για 100 πλοία που υποψιάζεται ότι παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, το μεγαλύτερο βήμα της Ουάσιγκτον από τότε που επιβλήθηκε ανώτατο όριο τιμών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Μόσχα.

Οι συζητήσεις στο Ιράκ για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα θεμελιώδη στοιχεία, λένε ορισμένοι αναλυτές.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ αναμένει να καταλήξει σε συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα πετρελαίου της κουρδικής περιοχής και την επανέναρξη των βόρειων εξαγωγών πετρελαίου μέσω του αγωγού.

Η Τουρκία έχει σταματήσει 450.000 bpd βόρειων εξαγωγών μέσω του αγωγού από τις 25 Μαρτίου μετά την απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη είναι επίσης στο… ραντάρ των επενδυτών μαζί με τα στοιχεία των τιμών παραγωγού των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,06% στα 78,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,16% στα 82,65 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,928% στα 46,950 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,01% στα 1.950,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,40% στα 22,448 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,02% στα 3,6668 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0719 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,08% στο 1,2288 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8723 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #αμερικανικό_αργό

Related posts

Πετρέλαιο: Η Ινδία και η Colonial Pipeline ρίχνουν τις τιμές

banks

«Βυθίζεται» ο χρυσός μετά την άνοδο των διεθνών αγορών

banks

Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ

banks

Bloomberg: Πάνω από τα $100 ο τόνος το σιδηρομετάλλευμα

banks

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks