14.9 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα κερδών το… ανεβασμένο πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το αέριο

Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα κερδών το… ανεβασμένο πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου διευρύνουν τα κέρδη τους την Παρασκευή (5/4) και οδεύουν προς δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο, υποστηριζόμενες από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τις ανησυχίες για σύσφιξη της προσφοράς και τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης καθώς βελτιώνονται οι οικονομίες.

Την Πέμπτη, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο. Το μπρεντ και το WTI αναμένεται να σημειώσουν κέρδη άνω του 4% αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια επίθεση που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό.

«Η αγορά γνωρίζει ότι κάποιου είδους αντίποινα από το Ιράν είναι πιθανά, αλλά δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, κάτι που δημιουργεί μεγάλη δυσφορία και νευρικότητα», δήλωσε ο αναλυτής της SEB, Μπγιάρν Σίλντροπ.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια στη Ρωσία μπορεί να έχουν διαταράξει περισσότερο από το 15% της ρωσικής χωρητικότητας, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, πλήττοντας την παραγωγή καυσίμου της χώρας.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ διατήρησαν αυτή την εβδομάδα αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσαν ορισμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμόρφωση με τις περικοπές της παραγωγής.

«Περαιτέρω περιορισμοί για την τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ Ντάνιελ Χάινς και Σόνι Κουμάρι.

«Η προοπτική μιας πιο στενής αγοράς αναμένεται να φέρει μια μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο», συμπλήρωσαν.

Την προσφορά έχει πλήξει και η μείωση των εξαγωγών από το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό έρχεται εν μέσω σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, επεσήμαναν οι αναλυτές της JPMorgan.

«Οι δείκτες ζήτησης υψηλής συχνότητας εκτιμούν ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 101,2 εκατομμύρια bpd, 100.000 bpd πάνω από τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις μας», ανέφεραν.

Οι επενδυτές περιμένουν την Έκθεση απασχόλησης Μαρτίου στις ΗΠΑ την Παρασκευή για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας και την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,07% στα 86,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,17% στα 90,80 δολάρια το βαρέλι.

Ήπιες διακυμάνσεις για το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται ελαφρά 0,111% στα 26,235 ευρώ η μεγαβατώρα.

Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Το ράλι του χρυσού τον Απρίλιο έρχεται μετά το άλμα του 9,3% τον Μάρτιο, το ισχυρότερο από τον Ιούλιο του 2020, το οποίο εκτυλίχθηκε παρά τις παραδοσιακές μακροοικονομικές αντιξοότητες όπως το ισχυρό δολάριο και η άνοδος των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός ενισχύεται την Παρασκευή 0,13% στα 2.311,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,48% στα 26,843 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,76% στα 4,2182 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0838 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,04% στο 1,2634 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8579 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ

Related posts

Αλουμίνιο: Άγγιξε υψηλό 10 ετών λόγω των ελέγχων στην Κίνα

banks

Υποχώρηση σημειώνει το πετρέλαιο-Ανησυχία για τη ζήτηση

banks

OPEC: Υποβαθμίζει ξανά τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

banks

Πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου 25.000 βιομηχανικών εταιρειών στη Γερμανία

banks

Ιστορικά υψηλά για χρυσό και Bitcoin- Απώλειες στη Wall Street

banks

OPEC: Σταθερή η παραγωγή αργού πετρελαίου τον Απρίλιο

banks