19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Ο Γ. Κουκουδάκης στο in: Δήμαρχε περιποιεί τιμή στην Ύδρα η εικόνα με μουλάρι να κουβαλά ψυγείο;

Χρησιμότατες οι καταγγελίες, συγκινητικές -και παρήγορες ότι μπορεί κάτι να γίνει- οι έντονες αντιδράσεις οργής και η διάθεση προστασίας και υποστήριξης των ζώων, αλλά η φιλοζωΐα δεν θα γίνει ποτέ πράξη αν εξαντλείται σε αναρτήσεις στα social και emoji.

To in έχοντας ως βασική θέση και αρχή την προστασία των ζώων από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, αναζητά τις αιτίες και τους «ενόχους» για αυτό που συμβαίνει στο νησί, για την εικόνα με το μουλάρι στην Ύδρα να κουβαλά με δυσκολία μέσα στο καλοκαίρι ένα ψυγείο που σχεδόν το καλύπτει.

Απευθύνθηκε στον δήμαρχο του νησιού κ. Γιώργο Κουκουδάκη για εξηγήσεις, ο οποίος υπερασπιζόμενος -ως οφείλει- το νησί του, είναι ταυτόχρονα αποκαλυπτικός για τις πραγματικές αιτίες.

Ένα μόνο σχόλιο πριν εξάγει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Μπορεί η διατήρηση της παράδοσης, έστω 200 ετών, και η προστασία του στιλ του νησιού για τουριστικούς λόγους να είναι ο «σκοπός που αγιάζει» την ταλαιπωρία των ζώων, αλλά και τον «κατ’ οίκον περιορισμό» ανάπηρων και ηλικιωμένων ανθρώπων; Δεν μπορει να βρεθεί η χρυσή τομή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού και την προστασία και βελτίωση της ζωής των έμβιων όντων που το κατοικούν;

Η αποκαλυπτική συνέντευξη

Θεωρείτε Δήμαρχε ότι η εικόνα με τα μουλάρια να κουβαλάνε ψυγεία, τιμάει την Ύδρα;

Είναι κάτι το οποίο γίνεται τα τελευταία 200 χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς στο νησί. Απαγορεύονται αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα στο νησί. Η Ύδρα είναι ένας διατηρητέος οικισμός και για να βάψεις ένα παράθυρο χρειάζεσαι άδεια. Άμα σταματήσουν να δουλεύουν τα ζώα σταματάει η ζωή στην Ύδρα. Εκτός αν γίνει μια άλλη νομοθεσία και μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα μεταφοράς στο νησί.

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα κακοποίησης του ζώου που μεταφέρει βαριά αντικείμενα μέσα στη ζέστη; Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του;

Οι κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις τηρούνται ευλαβικά στην Ύδρα. Υπάρχει αστυνομία που ελέγχει. Οι ιδιοκτήτες των ζώων μέσα στον καυσωνα σταμάτησαν να εργάζονται με τα ζώα. Έχουμε κάνει και επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία οι ιδιοκτήτες ζητάνε να αποζημιωθούν για τις μέρες που δεν εργάστηκαν. Δέκα ημέρες δεν εργάστηκαν. Έχουν οικογένειες αυτοί οι άνθρωποι.

Πόσα ζώα εργάζονται σήμερα στην Ύδρα;

Διακόσια με τριακόσια ζώα τουλάχιστον.

Έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος ζώου ή τραυματισμός από εξάντληση;

Όχι. Ένα μουλάρι κοστίζει 4 με 5 χιλιάδες ευρώ. Είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να το εξαντλήσει ώστε να μην μπορεί να δουλέψει;
Σαν Δήμος κάνετε ελέγχους μήπως έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις κακοποίηση των ζώων; Το βάρος των συσκευασιών που μεταφέρουν αυτά τα πλάσματα, ελέγχει κανείς πως είναι στο επιτρεπτό όριο βάση κτηνιατρικών διατάξεων;

Υπάρχει και το λιμεναρχείο και η αστυνομία που τα ελέγχει αυτά. Ξέρετε κάτι; Δεν υπάρχει περίπτωση ένας ιδιοκτήτης ζώου εργασίας να το βλάψει. Διότι αύριο με τι θα εργαστεί;

Είναι δυνατόν όμως να μην μπορεί να κατασκευαστεί στο νησί μια ράμπα που να μπορεί ένα τροχήλατο καρότσι να μεταφέρει στα σπίτια τα βαριά αντικείμενα; Αδυνατώ να αντιληφθώ πως αυτό δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις και να πρέπει τα ζωντανά να μεταφέρουν τόσα κιλά.

Στην Ύδρα έρχεται άνθρωπος με ηλεκτρικό πατίνι και συλλαμβάνεται. Υπάρχουν κάτοικοι στο νησί που επειδή έχουν κινητικά προβλήματα μένουν χρόνια στα σπίτια τους καθώς απαγορεύεται οτιδήποτε.

Έχετε ζητήσει να φτιαχτούν υποδομές άλλες ώστε να μην επιβαρύνονται τα ζώα;

Εδώ ζητάμε να φτιάξουμε περιφερειακή περίμετρο διότι καίγεται το νησί κάθε τρεις και λίγο και δεν μας αφήνουνε.

Όσα λέγονται για την ταλαιπωρία των ζώων πως θα τα χαρακτηρίζατε;

Αν κάποιος ιδιοκτήτης προβεί σε ουσιαστική κακοποίηση ζώου, δεσμεύομαι σε εσάς πως θα πάω και εγώ ως μάρτυρας κατηγορίας. Όχι επειδή έβαλαν μια ηλεκτρική συσκευή που δεν είναι πάνω από 70 κιλά αλλά έχει όγκο και τρομάζει ή ένα στρώμα που δεν είναι πάνω από 20 κιλά, να βγαίνουν κάποιοι και να λένε, το ταλαίπωρο το ζώο.

Ξαναλέω, αν υπάρχει αποδεδειγμένη κακοποίηση ζώου, πρώτος εγώ θα πάω ως μάρτυρας κατηγορίας.

Κάνουμε ως Δήμος εκτεταμένες δράσεις φροντίδας των ζώων κάθε χρόνο. Δυο φορές τον χρόνο υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος, οδοντιατρικός έλεγχος, τσιπάρισμα των αδέσποτων, δωρέαν. Έχουμε χίλιες γάτες αδέσποτες υπό την φροντίδα του Δήμου. Θα μας κάνουν κάποιοι μαθήματα φιλοζωίας;

Μέχρι το 1995 που έγινε καταγραφή του πληθυσμού των ζώων στην Ελλάδα από το Αριστοτέλειο έδειξε συνολικό πληθυσμό 600.000 αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών. Σήμερα είναι 14 χιλιάδες. Τι έγιναν όλα τα άλλα; Τροφή για γάτες; Το μουλάρι σε λίγο καιρό θα είναι είδος προς εξαφάνιση. Η Ύδρα τα συντηρεί και άλλες 2-3 περιοχές που τα χρειάζονται.

Ναι, αλλά υπάρχει η γνώση στους ιδιοκτήτες αλλά και στους φορείς ελέγχου πότε ένα ζώο έχει εξαντληθεί και είναι στα όρια της επιβίωσης έστω και αν στέκεται ακόμη όρθιο;

Με πάνω από 35 βαθμούς κελσίου τα ζώα δεν εργάζονται, δεν σηκώνουν πάνω από το 1/5 του βάρους τους και τα ποτίζουν και τα ταίζουν διαρκώς. Ελάτε να δείτε τα ζώα. Είναι σε άριστη κατάσταση. Οι άνθρωποι τα προσέχουν. Είναι η δουλειά τους. Είναι ακραία όσα λέγονται.

Ναι αλλά Δήμαρχε εικόνες με λυγισμένα πόδια και ζώα που παραπέουν από το βάρος δν είναι πραγματικές;

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αν ένα ζώο που φορτωθεί στο λιμάνι και λυγίζουν τα πόδια του, μέχρι να φτάσει στο προορισμό του θα έχει καταλήξει. Είναι χαζός ο ιδιοκτήτης να το βλάψει; Εδώ κόβουν πίτα την Πρωτοχρονιά και μετά τον Χριστό και την Παναγία, κόβουν κομμάτι για τα ζώα.

Τι λένε μετά από όλα αυτό το ντόρο οι ιδιοκτήτες;

Είναι αναστατωμένοι. Σκέφτονται να σταματήσουν να εργάζονται για διαμαρτυρία. Αν συμβεί αυτό θα υπάρχουν τρομερές οικονομικές συνέπειες στο νησί.

Related posts

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Rapid ή self test για τους τουρίστες

banks

Πιστοποίηση του Δήμου Ορεστιάδας ως European Healthy City, στο Ετήσιο Τεχνικό Συνέδριο

banks

Μητσοτάκης – Από σήμερα μηδενίζεται για τη μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής

banks

Πιένες γνωρίζουν οι υπερπαραγωγές «Μητσοτάκης κοντά στον λαό» και «Το μεγάλο κουκούλωμα… για τα Τέμπη»

banks

Χρηστίδης: Ανιστόρητες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου – Αμετανόητη η Τουρκία

banks

Νέα Γεφύρωση του ποταμού Αράχθου

banks1