17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Ο κλοιός στο «Βελλίδειο», ο φόβος για την εθνική οδό – Ανεπαρκείς για τους αγρότες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Επιχείρηση καταλλαγής είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την επικράτεια δείχνουν σε τροχιά κλιμάκωσης. Παρά τις εξαγγελίες νέων μέτρων και παρά τα επαναλαμβανόμενα – καθημερινά πια από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη – προσκλητήρια για διάλογο, το Μαξίμου δοκιμάζεται από την ανυποχώρητη ένταση των διαμαρτυριών. Ούτε οι εκ των υστέρων παραδοχές λαθών ή καθυστερήσεων – με πλέον ενδεικτική την τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα, δυόμιση μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωσή της από τους συναρμόδιους υπουργούς -, ούτε οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις ή το «παράθυρο» για περαιτέρω κινήσεις φαίνεται τελικά να… φτάνουν στα μπλόκα.

Νέα συλλαλητήρια προετοιμάζουν οι αγρότες

Για την ακρίβεια οι κυβερνητικές κινήσεις ακούγονται ως ανεπαρκείς στα αυτιά των διαμαρτυρόμενων, ειδικά στο μέτωπο της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Εκεί οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel μιλούν για μέτρα – σταγόνα στον ωκεανό, ενόσω κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν παρά να παραδέχονται τις τεράστιες δυσκολίες, προσπαθώντας τώρα επίσπευση διαδικασιών.

Η Εθνική Οδός

Προσώρας το μήνυμα που μεταφέρει η πανελλαδική επιτροπή συνοψίζεται στη φράση «όλοι στα μπλόκα». Χαρακτηριστικές οι αποφάσεις που έλαβαν χθες το βράδυ οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Για σήμερα προγραμματίζουν  μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός.

Οι πληροφορίες μιλούν για ταυτόχρονους αποκλεισμούς σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Είναι το σενάριο που θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει η κυβέρνηση, ξορκίζοντας σε κάθε περίπτωση νέες συγκρουσιακές εικόνες μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων. Λέει πολλά η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη (Σκάι 100,3) περί κινητοποίησης που πρέπει να είναι «λελογισμένη» και χωρίς να επιβαρύνει «το γενικότερο κοινωνικό σύνολο».

Το «Βελλίδειο»

Η άλλη ανησυχία που έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση – και επιχειρησιακά τις αρμόδιες αρχές – είναι ο σχεδιαζόμενος αγροτικός κλοιός στο «Βελλίδειο», όπου ξεκινάει αύριο και κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η έκθεση «Agrotica», παρουσία του Αυγενάκη. Οι αγρότες μιλούν για «σταθμό» στον αγώνα τους να εισακουστούν και να καλυφθούν τα αιτήματά τους, δείχνοντας τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο.

«Συντονιζόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» αναφέρει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, δίνοντας ραντεβού στην άνω πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).

Το πετρέλαιο

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δεύτερο γύρο στην πρώτη αρωγή για τους πληγέντες αγρότες με ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές σε εξοπλισμό. «Έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα μίας Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή» είπε ο ίδιος και παραδέχτηκε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Βέβαια ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση υπεραμύνεται των μέχρι στιγμής παρεμβάσεών της για τον πρωτογενή τομέα.

Απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση και φέτος του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο. Εξάλλου από την Κυριακή, έπειτα από τη σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και πιθανές επιλογές.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Σε ό,τι αφορά τη νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για την αύξηση στα ποσά της αρωγής, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αναθεωρημένη ή νέα στο arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατά τον πρώτο κύκλο αρωγής έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Το άτυπο δείπνο

Σημειωτέον, σήμερα ο Μητσοτάκης βγαίνει εκτός των πυλών και μεταβαίνει στην Αμφιλοχία (εγκαίνια του νέου οδικού άξονα «Άκτιο-Αμβρακία» και «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης» στην Αλευράδα) και μένει να φανεί εάν θα επιδιώξει συζήτηση με πολίτες στη Βόνιτσα, ενόσω κινητοποιούνται οι αγρότες της περιοχής.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται απόψε το άτυπο δείπνο των ηγετών ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Είναι σαφές ότι παρότι η ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνει το αγροτικό, αυτό αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων. Οι διεκδικήσεις άλλωστε επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες πρωτεύουσες, ενώ έχει αποφασιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Γεωργίας, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό αν υπάρχει προοπτική για αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.

Related posts

Μπορέλ: Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Τουρκία και τα Βαρώσια

banks

«Επιταγή ακρίβειας» από την κυβέρνηση, επιταγές με τσουχτερά ποσά από PwC για τα μάτια του Μελισσανίδη

banks

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: Μην προδίδεις τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!

banks

Σχοινάς – Κανένας γείτονας, αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη

banks

Δημήτρης Παπανώτας: Σφοδρά πολιτικά πυρά για δήλωσή του για την κακοποίηση των γυναικών

banks

Εκλογές στην Κύπρο: Οι τρεις λόγοι που η κάλπη της 30ης Μαϊου έχει μεγάλο ενδιαφέρον

banks