22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Η επιφυλακτική Fed ανεβάζει το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Η επιφυλακτική Fed ανεβάζει το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο την Πέμπτη (1/2), μετά και το… σήμα που έστειλε η Federal Reserve για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, αν και όχι άμεσα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί και θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους μήνες, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να μειώνεται και την προσδοκία για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Τα χαμηλότερα επιτόκια και η οικονομική ανάπτυξη βοηθούν τη ζήτηση πετρελαίου.

Όμως ο Πάουελ αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα έρθουν ήδη από τη συνεδρίαση της Fed στις 19-20 Μαρτίου, όπως ήλπιζαν οι επενδυτές.

Η άνοδος, βέβαια, δεν είναι θεαματική, καθώς δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε τις αλλαγές της παραγωγικής πολιτικής εκτός ατζέντας.

Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει πέραν του Μαρτίου τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης που θα συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων από την εκκαθάριση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.

Αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η Κίνα θα παραμείνει ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, προβλέποντας ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 530.000 βαρέλια την ημέρα έχοντας εκτιναχθεί κατά 1,2 εκατομμύρια bpd πέρυσι.

«Πέρα από τη γεωπολιτική, η άποψή μας παραμένει ότι το 2024 θα είναι θεμελιωδώς μια υγιής χρονιά για την αγορά πετρελαίου και προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το sell-off του Δεκεμβρίου ως ευκαιρία αγοράς», ανέφερε η JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Σε μια άλλη… αναλαμπή καλύτερων οικονομικών ειδήσεων, η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας υποχώρησε τον Ιανουάριο.

Στη Μέση Ανατολή, οι ανησυχίες για τις επιθέσεις των δυνάμεων των Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν το κόστος και διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου. Η ομάδα Χούθι είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για «πράξεις αυτοάμυνας».

«Η αγορά ενέργειας παραμένει σε άνοδο καθώς περιμένει μια απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με drone εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία», ανέφερε η ANZ Research.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (1/2), το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,45% στα 76,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,46% στα 80,92 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,357% στα 29,220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,84% στα 2.049,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,79% στα 22,758 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1% στα 3,8668 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0817 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται οριακά 0,02% στο 1,2682 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8531 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Απώλειες άνω του 1% για πετρέλαιο και χρυσό

banks

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Οι διαβεβαιώσεις Πούτιν «ρίχνουν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

Αμετάβλητη η πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Αυξημένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη

banks