19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί λόγω ζήτησης το πετρέλαιο- Πέφτει και το φυσικό αέριο

Υποχωρεί λόγω ζήτησης το πετρέλαιο- Πέφτει και το φυσικό αέριο

Το πετρέλαιο έφτασε να υποχωρεί ακόμα και 1% την Παρασκευή (16/2), καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αντιστάθμισε τη στήριξη από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια αργά ή γρήγορα φέτος.

Την Πέμπτη, ο ΔΟΕ είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει τη δυναμική του και μείωσε ελαφρά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2024, σε αντίθεση με την άποψη του ΟΠΕΚ.

«Υπήρξε μια δοκιμαστική προσπάθεια ανάκαμψης χθες το πρωί, αλλά οι ελπίδες διαλύθηκαν μετά τη δημοσίευση της ενημερωμένης προοπτικής προσφοράς-ζήτησης από τον IEA», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ ανέβηκαν πάνω από 1% την Πέμπτη, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ δημιούργησε ελπίδες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να είναι θετικό για τη ζήτηση πετρελαίου.

Μια έκθεση για τον πληθωρισμό παραγωγών που αναμένεται αργότερα την Παρασκευή θα παίξει επίσης τον ρόλο της στην πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

«Οι ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ παρείχαν στήριξη την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές προσαρμόζουν τώρα τις θέσεις τους ενόψει ενός μεγάλου Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα πρόεδρος της NS Trading της Nissan Securities.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, με τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή να υποστηρίζει τις τιμές.

Το μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας ήταν υπό πολιορκία την Παρασκευή στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς, καθώς πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων στον θύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Την Πέμπτη, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε μια πόλη του βόρειου Ισραήλ σε μια «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία 10 αμάχων στο νότιο Λίβανο, την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Λιβανέζους αμάχους σε τέσσερις μήνες διασυνοριακών εχθροπραξιών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,78% στα 77,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,97% στα 82,05 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,166% στα 24,675 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 2.019,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,37% στα 23,035 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,23% στα 3,8042 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0772 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,10% στο 1,2589 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

Ισχυρά κέρδη για κακάο και σιδηρομετάλλευμα το 2023

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί με βλέμματα σε Μέση Ανατολή και επιτόκια το πετρέλαιο

banks

Σε υψηλό 9 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

banks

Το κακάο «τεστάρει» τα $10.000 για πρώτη φορά στα χρονικά

banks

Προς την πρώτη… κερδισμένη εβδομάδα εδώ και μήνες το πετρέλαιο

banks