17.9 C
Athens
May 17, 2024
Image default
POLITICS

Παρουσιάζεται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού – Τι αλλάζει

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, παρουσιάζουν σήμερα (11:00) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των παρεμβάσεων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας, είναι η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα γίνονται οι  καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Με πρόσχημα το bullying αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών για μαθητές, ενώ θεσπίζονται ποινικές και οικονομικές ευθύνες των γονιών των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων

Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

Η διαχείριση θα γίνεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Στο στόχαστρο οι καταλήψεις – Θεσπίζονται ποινικές ευθύνες γονέων

Παράλληλα με πρόσχημα το bullying αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών  ενώ θεσπίζονται ποινικές και οικονομικές ευθύνες των γονιών των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις των σχολείων.

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες από το σύλλογο διδασκόντων. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο Διευθυντής του σχολείου. Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα.
Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο.

Επιπλέον επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75. Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών.

Related posts

Δείτε την ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

banks

Νικήτας Κακλαμάνης: Η αποχαιρετιστήρια ομιλία και το χειροκρότημα

banks1

Βίντεο με φουρτούνες ανέβασε ο Κασσελάκης – «Βάλαμε το στοίχημα να φτάσουμε σε κάθε νησιώτη»

banks1

Τσαβούσογλου: Εν μέσω σεισμών ζητά από το Ισραήλ να μεταφέρει από την Τουρκία το αέριό του προς την Ευρώπη

banks1

Δένδιας: Μας ανησυχεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας – Συνάντηση με την ΥΠΕΞ του Λιβάνου

banks

Τουρισμός: Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των αεροδρομίων της Fraport ο Μητσοτάκης

banks