15.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
COMODITIES

Πετρέλαιο: «Χτύπησε» υψηλό μήνα λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Πετρέλαιο: «Χτύπησε» υψηλό μήνα λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πετρέλαιο «εκτινάχθηκε» πάνω από 2% στη συνεδρίαση της Τρίτης (26/12), φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα, καθώς έλαβε ώθηση από τις διαμάχες στη Μέση Ανατολή και την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, ενισχύοντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Το ράλι -ήταν περιορισμένες οι συναλλαγές καθώς οι περισσότερες αγορές ήταν κλειστές- προστέθηκε στα κέρδη της περασμένης εβδομάδας περίπου 3% μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διακόπτοντας τις δραστηριότητες στην παγκόσμια ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ επίσης η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν σήμερα κατά 1,79 δολάρια, ή 2,3%, στα 80,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφθασαν τα 81,23 δολάρια, στο υψηλότερο από την 1η Δεκεμβρίου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 1,89 δολάρια ή 2,6% στα 75,45 δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή και την εκ νέου δρομολόγηση των πλοίων, η πραγματική προσφορά δεν έχει επηρεαστεί ακόμη. Η Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή την επανεκκίνηση των ναυτιλιακών δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χαλαρώνοντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες. Οι αναλυτές είπαν ότι η έλλειψη διαταραχών στον εφοδιασμό πετρελαίου αντισταθμίζει τη στήριξη των τιμών από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν προσαυξήσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ, έναν σημαντικό ναυτιλιακό δρόμο που χρησιμοποιείται για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η γερμανική Hapag-Lloyd θα αποφασίσει την Τετάρτη πώς θα προχωρήσει στα δρομολόγιά της στην Ερυθρά Θάλασσα αφού ανέστειλε τις αποστολές εκεί, σύμφωνα με το Reuters.

Δύο εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα σημειώθηκαν από σκάφος που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης την Τρίτη, λίγο αφότου εντοπίστηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το πετρέλαιο βρήκε επίσης υποστήριξη από τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης την περασμένη εβδομάδα λόγω των προσδοκιών ότι η Αγκόλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την αποχώρησή της από το καρτέλ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Το αργό οδεύει προς την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2020, καθώς η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και αλλού αντισταθμίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει τις τιμές μέσω περικοπών της παραγωγής.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές;

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι το αργό πετρέλαιο παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του στις διεθνείς αγορές. Αν και παρατηρήθηκε μία κάποια αύξηση κερδών την Παρασκευή, το εμπόρευμα έκλεισε την εβδομάδα με καθαρό κέρδος.

Οι εντάσεις που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Αγκόλας από τα έθνη του ΟΠΕΚ, σημείωσαν ειδικοί της αγοράς. Επιπλέον, η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

Στις ευνοϊκές συνθήκες για τις τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν επίσης η αποδυνάμωση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα λειτούργησε ως περιοριστικός παράγοντας για τα κέρδη, με τα αποθέματα να αυξάνονται κατά 2,9 εκατ. βαρέλια, επιβάλλοντας ανώτατο όριο στις πιθανές ανοδικές κινήσεις.

#Εμπορεύματα #τιμές_πετρελαίου #ραλι #Μέση_Ανατολή #ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ_ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ #OPEC #Maersk

Related posts

Τι μπορεί να σημάνει για το πετρέλαιο η ιρανική επίθεση

banks

Πετρέλαιο: Επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων από τον ΟΠΕΚ

banks

Πετρέλαιο: Ανάκαμψη τιμών μετά το sell-off

banks

Τα αποθέματα επεκτείνουν τα κέρδη του πετρελαίου-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός

banks