19.6 C
Athens
May 11, 2024
Image default
WORLD

Ποια Παλαιστίνη: Οι εισαγωγές της Τουρκίας από το Ισραήλ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο

Υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που τριγυρνούν γύρω από τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα κινητά τους τηλέφωνα στα χέρια, λέγοντας “αυτά είναι φτιαγμένα στο Ισραήλ, μην τα αγοράζετε” ή “αυτές οι μάρκες υποστηρίζουν το Ισραήλ, άρα μην τα χρησιμοποιείτε”. Και αν νομίζει κάποιος ότι το πράγμα τελειώνει εκεί, στην Τουρκία, όπου ο εθνικισμός είναι ζωοδότης για την κρατική υπόσταση υπάρχει και άλλο. Υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι διαμαρτύρονται για το Ισραήλ επεμβαίνοντας με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε σωματική βία εναντίον ενός πολίτη που κάθεται κάπου και πίνει τον καφέ του ή τρώει το χάμπουργκερ του…

Τελευταίο περιστατικό το ότι απελάθηκε Ισραηλινός ποδοσφαιριστής επειδή τίμησε τη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών ισραηλινών υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 100 μέρες από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Στοιχεία από την επίσημη στατιστική αρχή της Τουρκίας (TÜİK) αποκάλυψαν αύξηση των ισραηλινών εισαγωγών τον Νοέμβριο του 2023, έναν μήνα μετά την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη τους για την παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Νοέμβριος 2023 ήταν σημαντικός καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ τον Νοέμβριο ήταν περί τα 301 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Ισραήλ ήταν 128 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς η αναλογία έφτασε το 42,4%.  

Τα νούμερα της TÜİK αναφορικά με το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2023

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ενώ η τουρκική κυβέρνηση επικρίνει το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα. Τα στελέχη της τουρκική αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια της καταδίκης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις από φιλοκυβερνητικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αυξήσουν τις προσπάθειες ατομικού μποϊκοτάζ κατά των φιλο-ισραηλινών επιχειρήσεων διατηρώντας παράλληλα ισχυρές εμπορικές σχέσεις. 

Ο δημοσιογράφος Μετίν Τζιχάν στις 7 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι τουρκικές εταιρείες έστειλαν τέσσερα εκατομμύρια τόνους αγαθών στο Ισραήλ με 400 πλοία κατά τις επιθέσεις του στη Γάζα. Εξέθεσε επίσης διάφορες τουρκικές εταιρείες που εξακολουθούν να συνεργάζονται με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων που ανήκουν στις συμμετοχές Koç και Sabancı και εκείνων που ανήκουν σε ονόματα από το κυβερνών Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP).

Η μία ήταν η εταιρεία που ανήκε στον γιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάμ, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών που στηρίζει οικονομικά το καθεστώς Ερντογάν εδώ και χρόνια. Τουρκικό δικαστήριο περιόρισε την πρόσβαση στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από ποινική καταγγελία της οικογένειας Γιλντιρίμ. 

Ο Ερντογάν και η οικογένειά του κατέθεσαν επίσης μήνυση κατά του Τζιχάν για τη θέση του, ο οποίος είπε “Ενώ ο Ερντογάν καταδίκαζε τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομείο του Ισραήλ, η εταιρεία του γιου του Μπουράκ Ερντογάν φόρτωνε φορτία σε λιμάνι του Ισραήλ”.  

Μετά από επικρίσεις και εκκλήσεις για διακοπή όλων των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ δεν βλάπτουν “την παλαιστινιακή υπόθεση”.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Η Χαμάς απαντά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

banks

Η επίσκεψη Μπλίνκεν δεν περιόρισε τις εντάσεις με την Κίνα

banks

Σε εξέλιξη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

banks

Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο όπου δικάζεται ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη

banks

FT: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας

banks

Ευρωζώνη: Βουτιά 3,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

banks