19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Ποιος είναι ο νέος «πονοκέφαλος» για τις τράπεζες

Ηχούν ήδη τα «καμπανάκια» από τους διεθνείς οίκους

Οι τράπεζες έχουν πολλά να ανησυχούν αυτή τη στιγμή: υψηλά επιτόκια, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, πτώση της κερδοφορίας. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί μία ακόμα ανησυχία: η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων.

Οι τράπεζες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση ομολόγων για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των εργασιών τους και οι οίκοι αξιολόγησης ξεκαθαρίζουν ότι αυτές οι εκδόσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβές λόγω μιας σειράς πιέσεων που κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.

Προειδοποιήσεις

Η πρώτη προειδοποίηση για τις αξιολογήσεις των ομολόγων ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Moody’s Investors Service υποβάθμισε 10 ιδρύματα μεσαίου μεγέθους κατά μία μόνο βαθμίδα, προειδοποίησε για επανεξέταση έξι επιπλέον δανειστών και έδωσε αρνητική προοπτική σε 11 άλλους.

Ακολούθησε η προειδοποίηση από αναλυτή της Fitch Ratings ότι ολόκληρος ο κλάδος θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε A+ από AA-  προκαλώντας νέα πτώση στις μετοχές του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου.

Όπως τόνισε το CNBC μια τέτοια αλλαγή από τη Fitch θα σήμαινε χαμηλότερη αξιολόγηση για μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας όπως η JPMorgan Chase και η Bank of America.  Κι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο σαρωτικών υποβαθμίσεων για πολλούς από τους μικρότερους αντιπάλους τους.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερη απόδοση σε δικά τους ομόλογα τραπεζών με χαμηλότερες αξιολογήσεις, αυξάνοντας έτσι το κόστος για τις τράπεζες και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα κέρδη.

«Περιμένουμε να υπάρχει χορηγία από επενδυτές χρέους, αν και σε υψηλότερη τιμή», δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Manan Gosalia, σε ένα ερευνητικό σημείωμα την περασμένη εβδομάδα. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το κύμα υποβάθμισης είναι επίμονο και συνεχίζεται πέρα ​​από το τρίτο τρίμηνο», πρόσθεσε ο Gosalia.

Οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη. Ο δείκτης KBW Nasdaq Bank υποχώρησε 2,8% ενώ ο δείκτης KBW Nasdaq Regional Bank υποχώρησε 3,4%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, η Bank of America σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 3,2%. Η M&T Bank υποχώρησε 4,2%. Η Western Alliance και η Comerica σημείωσαν πτώση 4% και 4,5%, αντίστοιχα.

Νέες απαιτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές

Όπως υπογραμμίζει το Yahoo Finance σε ανάλυσή του η εστίαση στο κόστος πώλησης ομολόγων συμπίπτει με μια εκστρατεία των ρυθμιστικών αρχών να πιέσουν τις τράπεζες να εκδώσουν περισσότερο μακροπρόθεσμο χρέος ως τρόπο σταθεροποίησης των ιδρυμάτων σε περιόδους στρες.

Η Federal Deposit Insurance Corp., η Federal Reserve και το Office of the Controller of the Currency προετοιμάζουν μια πρόταση που θα απαιτούσε από τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων να εκδίδουν αρκετό μακροπρόθεσμο χρέος για να απορροφήσουν τις ζημίες εάν οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάζονταν να κατασχέσουν το ίδρυμα. Η FDIC, η Fed και η OCC έχουν ήδη προτείνει οι τράπεζες αυτού του μεγέθους να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια ως τρόπο απορρόφησης ζημιών.

Η απαίτηση μακροπρόθεσμου χρέους θα διευκόλυνε τις τράπεζες να κρατήσουν τους καταθέτες σε περιόδους πανικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FDIC, Μάρτιν Γκρούενμπεργκ.

«Μια τέτοια μακροπρόθεσμη απαίτηση χρέους ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με διάφορους τρόπους», είπε ο Γκρούενμπεργκ σε ομιλία του τη Δευτέρα.

Είπε ότι «αναμένουμε ότι η πρόταση θα προβλέπει ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση της απαίτησης για το χρέος και για να ληφθεί υπόψη το υφιστάμενο εκκρεμές χρέος». Η απόφαση να εφαρμοστεί σε τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία μόλις 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν «ένα αποτέλεσμα που σίγουρα επηρεάστηκε από τα γεγονότα στις αρχές του έτους».

Related posts

Δυσκολεύουν οι συναλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια

banks

Τράπεζες: Κέρδη 2,7 δισ. φέτος και μερίσματα 700 εκατ. το 2024

banks1

Τρ.Πειραιώς: Πύρρειος νίκη ή επικό ναυάγιο; Εως και 1 € η MIG !

banks

Γ. Στουρνάρας: Τέσσερα κλειδιά για την ανάπτυξη

banks

JP Morgan: “Ταύρος” για τις ελληνικές τράπεζες

banks

20 δισ. ευρώ οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που σχεδιάζουν οι τράπεζες

banks