22.4 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Πούτιν: H Ρωσία δεν απορρίπτει τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η αφρικανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ότι οι ουκρανικές επιθέσεις δυσκολεύουν την υλοποίησή της.

Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη και αφού άκουσε τις εκκλήσεις τους προς τη Μόσχα να προχωρήσει με το σχέδιό της.

“Υπάρχουν διατάξεις αυτής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που εφαρμόζονται”, είπε. “Αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να εφαρμοστούν”.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η αφρικανική διαμεσολάβηση όσον αφορά τη σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ακολουθούμενα από μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών που θα συνοδευόταν από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ένα από τα σημεία της πρωτοβουλίας ήταν η κατάπαυση του πυρός. “Αλλά ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στην επίθεση, επιτίθεται, εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας στρατηγική επιθετική επιχείρηση… Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πυρ όταν δεχόμαστε επίθεση”.

Σχετικά με το ζήτημα της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε: “Δεν τις απορρίψαμε… Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός τώρα, η οποία θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας του και θα έδινε χρόνο στις δυνάμεις της να ανασυγκροτηθούν μετά από 17 εξοντωτικούς μήνες πολέμου.

Related posts

Ντμπεϊμπά: Διασώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι που θεωρούνταν αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

banks

Ιράκ και Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν τις επαφές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

banks

Ο πόλεμος στη Γάζα και το Διεθνές Δίκαιο

banks

Σλοβακία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα

banks

Ταϊβάν: Έξι νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες από πυρκαγιά σε εργοστάσιο

banks

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία – Σε θέση άμυνας ο Πέδρο Σάντσεθ

banks