17.2 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη χώρα

Τέσσερα βασικά στοιχεία για την Γκαμπόν, όπου στρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις εκλογές που κέρδισε ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο Οντίμπα.

1. Οι Μπόνγκο

Το μικρό κεντροαφρικανικό κράτος κυβερνάται από την ίδια οικογένεια για περισσότερα από 55 χρόνια, όντας ανεξάρτητο 63 χρόνια, κατακτώντας την ελευθερία του από τη Γαλλία το 1960.

Ο 64χρονος Μπόνγκο, ο οποίος διεκδικούσε τρίτη θητεία στις εκλογές του Σαββάτου, ανέλαβε όταν ο πατέρας του Ομάρ πέθανε το 2009 μετά από σχεδόν 42 χρόνια στην εξουσία.

Ο Μπόνγκο ο πρεσβύτερος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1967, είχε τη φήμη ενός κλεπτοκράτη – ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που προέρχεται από τον πετρελαϊκό πλούτο της Γκαμπόν.

Ο γιος του μεγάλωσε ως ανέμελος γόνος μιας πλούσιας άρχουσας οικογένειας και κάποτε ήταν γνωστός με τα αρχικά του ABO, Ali B – ή, λιγότερο κολακευτικό, “Monsieur Fils” (κ. Υιός).

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Μπόνγκο υπέστη εγκεφαλικό που τον έβαλε εκτός δράσης για 10 μήνες. Το επεισόδιο πυροδότησε ισχυρισμούς ότι ήταν ανίκανος να κυβερνήσει και πυροδότησε μια μικρή απόπειρα πραξικοπήματος.

2. Πετρέλαιο

Η Γκαμπόν είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κυρίως χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο και τον μικρό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.

Στη δεκαετία του 1970, η χώρα ανακάλυψε άφθονα αποθέματα πετρελαίου στις υπεράκτιες περιοχές, επιτρέποντάς της να οικοδομήσει μια ισχυρή μεσαία τάξη και να κερδίσει το όνομα “το μικρό εμιράτο της κεντρικής Αφρικής”.

Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 60% των εσόδων της χώρας.

Ωστόσο, το ένα τρίτο του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ανέρχεται σε 5,50 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η “Εδέμ” της Αφρικής

Τα δάση καλύπτουν το 88% της επιφάνειας της Γκαμπόν, παρέχοντας ένα καταφύγιο για γορίλες, βούβαλους, πάνθηρες, ελέφαντες, χιμπατζήδες και άλλα είδη.

Η χώρα, η οποία εμπορεύεται τον εαυτό της ως η “τελευταία Εδέμ”, έχει γίνει ένας σημαντικός υποστηρικτής της διατήρησης σε μια περιοχή όπου η άγρια ​​ζωή πλήττεται από πολέμους, καταστροφή οικοτόπων και το εμπόριο κρέατος αγρίων ζώων.

Το 2002, δημιούργησε ένα δίκτυο 13 εθνικών πάρκων που καλύπτουν το 11% της επικράτειάς της.

Ένα από τα μεγάλα success story είναι η διατήρηση των ελεφάντων του αφρικανικού δάσους που απειλούνται με εξαφάνιση. Ο παγκόσμιος αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 86% μέσα σε 30 χρόνια, αλλά στην Γκαμπόν έχουν διπλασιαστεί σε μια δεκαετία.

Θεραπευτικό ή παραισθησιογόνο;

Μια ισχυρή ψυχοδραστική ρίζα που βρίσκεται στα δάση της Γκαμπόν χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός ναρκωτικού που έχει διαφημιστεί ως πιθανός θεραπευτής του εθισμού στην ηρωίνη και την κοκαΐνη.

Η παραισθησιογόνος ρίζα iboga έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό σε ένα προγονικό τελετουργικό γνωστό ως “bwiti”, το οποίο συνδυάζει τη λατρεία των πνευμάτων του δάσους με στοιχεία του Χριστιανισμού.

Οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με το LSD, τη μεσκαλίνη ή τις αμφεταμίνες και να προκαλέσουν άγχος, υπερβολική ανησυχία και παραισθήσεις.

Αλλά η μορφή χαπιού του ναρκωτικού, η ibogaine, έχει επίσης χαιρετιστεί επειδή βοήθησε ορισμένους τοξικομανείς απεξαρτηθούν.

Κέντρα θεραπείας που χρησιμοποιούν το φάρμακο έχουν εμφανιστεί σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, η Νέα Ζηλανδία και η Ολλανδία.

Related posts

Στη Σαουδική Αραβία ο Ραϊσί για τη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα εξετάσει την κρίση στη Γάζα

banks

Η “καμπύλη του Πάουελ” βυθίζεται σε χαμηλό από το 2007 στέλνοντας σήμα κινδύνου

banks

Ρουκέτες και drone κατά αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ – Ρουκέτες ανοικτά της Υεμένης και από τους ιρανόφιλους Χούθι

banks

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά λιμανιού στην περιοχή της Οδησσού – Καταστράφηκε τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων

banks

Βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ο Αμπάς επέρριψε στην Ουάσιγκτον ευθύνη “για την αιματοχυσία” στη Γάζα

banks

Ταγιάνι: “Δεν με ανησυχεί η απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το μεταναστευτικό”

banks