May 11, 2024
Image default
WORLD

Προειδοποίηση Nomura: Σε κίνδυνο για νομισματική κρίση Τουρκία, Τσεχία, Σρι Λάνκα και Ρουμανία

Η Τουρκία, η Τσεχία, η Σρι Λάνκα και η Ρουμανία κινδυνεύουν με νομισματική κρίση κατά τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το μοντέλο της Nomura που έχει προβλέψει προηγούμενα selloffs.

Όπως γράφει το Bloomberg, καθεμία από τις χώρες σημείωσε βαθμολογία άνω του 100 στον δείκτη “Damocles” της τράπεζας, σε μία ένδειξη ότι είναι ευάλωτες σε μια νομισματική κατάρρευση. Το μοντέλο συγκεντρώνει οκτώ δείκτες που βοήθησαν στην πρόβλεψη του 64% των 61 νομισματικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές από το 1996, ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Τόκιο. 

Αλλού, η Χιλή, η Ουγγαρία και η Βραζιλία έχουν βαθμολογίες που βρίσκονται κοντά στο όριο της κρίσης, πρόσθεσε η Nomura.

Η πανδημία του κορονοϊού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διεθνείς πιέσεις στις τιμές έχουν “διευρύνει τη διαφορά των οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών” στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πλήττοντας τα οικονομικά ορισμένων χωρών και αφήνοντάς τις με βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, δηλαδή κάτω από το μηδέν όταν αυτά προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της εταιρείας.

Παρόλο που η Τουρκία και η Σρι Λάνκα βίωσαν ήδη πρόσφατα νομισματικές κρίσεις, οι οικονομολόγοι της Nomura δήλωσαν ότι το μοντέλο “Damocles” σηματοδοτεί ότι “δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο”.

Η Ρουμανία δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 7% εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών κινδύνων, δήλωσε προσφάτων ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. “Δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια, και δεν θα αρχίσουμε καν να συζητάμε τη μείωση των επιτοκίων, μέχρι να έχουμε επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει”, δήλωσε ο Mugur Isarescu.

Related posts

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

banks

Βρετανία: Στη Σκωτία κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού

banks

Η Μόσχα “δεν θα συγχωρήσει” την άρνηση των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζες στους Ρώσους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Λαβρόφ στον ΟΗΕ

banks

O ΟΗΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

banks

Το Διεθνές Δικαστήριο δίνει εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τον λιμό στη Γάζα

banks

Qatargate: Η εισαγγελία Βρυξελλών διαψεύδει πρόσφατα δημοσιεύματα

banks