21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Π. Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): «Στόχος για το 2030, είναι το 80% του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνεται στη χώρα να παράγεται από ΑΠΕ»

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης  Παπασταματίου, ο οποίος ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία για την αιολική ενέργεια το 2023, τους επόμενους στόχους προς την πράσινη μετάβαση και τη σημασία της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

«Το 2023 είναι ένα έτος ορόσημο για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, γιατί για πρώτη φορά ξεπεράσαμε στη χώρα μας την εγκατεστημένη ισχύ των 5000MW.  Το 2023 ήταν το 2ο καλύτερο έτος σε νέες επενδύσεις αιολικών πάρκων που συνδέθηκαν στο δίκτυο, μετά την περίοδο 2018-2019, με περίπου 600 ΕΚΑΤ. € νέες επενδύσεις.

Όλα αυτά οφείλονται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων και του επιστημονικού κόσμου να αναπτύσσουν να μελετούν, να αδειοδοτούν και να κατασκευάζουν σε ένα επενδυτικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις και προβλήματα στη χώρα μας

Περίπου το 45% των εν λειτουργία αιολικών πάρκων ανήκουν σε διεθνείς ομίλους στην Ελλάδα, το υπόλοιπο 55% ανήκουν σε ελληνικούς  ομίλους, οι οποίοι χάρη στην αποτελεσματικότητά τους έχουν αντλήσει κεφάλαια είτε από τα χρηματιστήρια, είτε από διεθνείς επενδυτές» τόνισε ο κ. Παπασταματίου.

«Ο στόχος για το 2030, είναι το 80% του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνεται στη χώρα να παράγεται από ΑΠΕ. Ο βασικός στόχος αυτής της αύξησης θα προέρχεται από τα αιολικά πάρκα ή από τα φωτοβολταικά. Ο στόχος για το 2050 είναι η οικονομία να είναι κλιματικά ουδέτερη, δηλαδή να μην παράγει καθόλου εκπομπές διοξείδιο του άνθρακα και γενικά ρύπων στην ατμόσφαιρα.  Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται πρώτον εξηλεκτρισμός της οικονομίας. Αυτό με νούμερα σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής να αυξηθεί το 2050 πάνω από  3-3,3 φορές σε σχέση με σήμερα. Και όλη αυτή η εγκατεστημένη ισχύς να είναι ΑΠΕ και παράλληλα να πετύχουμε 26% εξοικονόμηση όλης της κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές, στη βιομηχανία… Σήμερα βρισκόμαστε στο περίπου 50%.  Η αύξηση θα προέλθει περίπου ισορροπημένα από νέα αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα. Αυτό εκτός από το όφελος της κλιματικής κρίσης θα έχει και άλλου είδους πολλαπλά οφέλη. Κατ’ αρχάς θα έχει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος γιατί τα πάρκα παράγουν φθηνή ενέργεια με σταθερό κόστος» σημείωσε επίσης

Σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά ο κ. Παπασταματίου σχολίασε ότι «τα υπεράκτια αιολικά είναι ένα μεγάλο στοίχημα και έχουν γίνει πράγματι μεγάλα βήματα. Το στοίχημα είναι αυτές οι επενδύσεις να υλοποιηθούν με τη μέγιστη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Γιατί αυτές οι επενδύσεις εμπλέκουν παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας όπως τα ναυπηγεία,  με σημαντικά πλεονεκτήματα αν εμπλακούν στην κατασκευή και συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων. Να μην εισαχθούν από ναυπηγεία του εξωτερικού οι πλωτήρες, ή τα καλώδια που θα διασυνδεθούν ή οι πύργοι που κατασκευαστούν για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, αυτά να κατασκευαστούν εδώ ώστε να μείνει η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ήδη η Ελλάδα έχει αναπτυγμένα σημαντικά κομμάτια αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Related posts

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται και ποιους αφορά – 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

banks

Οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Πώς θα παίρνουν σύνταξη

banks

Ελληνας εκπρόσωπος ΔΝΤ: Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για την ελληνική οικονομία

banks

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» – 20 Έλληνες στη λίστα

banks

ΠΟΜΙΔΑ-έρευνα: Το 65% των ιδιοκτητών δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους

banks

Η συνεργασία υπουργείου Εργασίας-DG REFORM επί τάπητος στη συνάντηση Χατζηδάκη-Νάβα

banks