20 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Απομακρύνθηκε ο εξαφανισμένος Σουροβίκιν από αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ο Σεργκέι Σουρόβικιν, με το παρατσούκλι “Στρατηγός Αρμαγεδδών”, απομακρύνθηκε  από επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Ο Σουροβίκιν θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός που χάνει τη θέση του εξαιτίας της ανταρσίας, η οποία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να είχε  οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας, παραμένει ελεύθερος και τη Δευτέρα δημοσίευσε βίντεο, το οποίο, όπως υποστήριξε, γυρίστηκε στην Αφρική. Οι δύο άνδρες που ο Πριγκόζιν ήθελε να ανατρέψει – ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλέρι Γερασίμοφ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου – παραμένουν στις θέσεις τους.

Κάποτε διοικητής της συνολικής πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε από Ρώσους και Δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς χειριστές της, ο Σουροβίκιν δεν έχει απομακρυνθεί δημοσίως, αλλά το RIA επικαλείται ανώνυμη πηγή που δήλωσε: “Ο πρώην αρχηγός των ρωσικών αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων Σεργκέι Σουροβίκιν έχει πλέον απαλλαγεί από τη θέση του, ενώ ο αντισυνταγματάρχης Βίκτορ Αφζάλοφ, επικεφαλής του κύριου επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελεί προσωρινά χρέη αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας”.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το δημοσίευμα και δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση.

Η φερόμενη απομάκρυνση του Σουροβίκιν και ο διορισμός ενός υπηρεσιακού διαδόχου υποδηλώνει ότι οι αρχές βρήκαν σφάλματα στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ανταρσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Ιούνιο ότι ο Σουροβίκιν είχε υποστηρίξει τον Πριγκόζιν, αλλά ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν με βεβαιότητα αν είχε βοηθήσει την ανταρσία με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεδομένων των ικανοτήτων του Σουροβίκιν, ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η απομάκρυνσή του από τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να βλάψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Σουροβίκιν ήταν στις 24 Ιουνίου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της ανταρσίας, όταν εμφανίστηκε σε κάτι που έμοιαζε με ένα προσεκτικά σκηνοθετημένο βίντεο. Εμφανώς σφιγμένος και χωρίς διακριτικά, προέτρεπε  τον Πριγκόζιν να εγκαταλείψει την πορεία του προς τη Μόσχα.

Μετά την ανταρσία, η οποία τερματίστηκε με διαπραγματεύσεις και συμφωνία με παρέμβαση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ορισμένα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και πηγές ανέφεραν ότι ο Σουροβίκιν, ο οποίος συχνά γινόταν αποδέκτης θετικών σχολίων δημοσίως από τον Πριγκόζιν κατά την προετοιμασία της ανταρσίας, ερευνάται για πιθανή συνέργεια σε αυτήν και κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το δημοσίευμα του RIA υποδηλώνει ότι παραμένει μέλος του ρωσικού στρατού αλλά δεν αναφέρει τίποτα για το μέλλον του.

Ο Σουροβίκιν κέρδισε το παρατσούκλι “στρατηγός Αρμαγεδδών” κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία για τις βάναυσες τακτικές που εφάρμοσε εκεί.

Τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τον Ιανουάριο ο ρόλος αυτός δόθηκε στον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, και ο Σουροβίκιν έγινε αναπληρωτής του Γερασίμοφ.

Related posts

Τραμπ: Θα πάει στη φυλακή αλλά θα αποχωρήσει αμέσως με εγγύηση 200 χιλ.δολαρίων

banks

HSBC: Τέλος οι πληρωμές εταιρικών πελατών από και προς Ρωσία – Λευκορωσία

banks

Γερμανία: Επιστροφή στο “φρένο χρέους” το 2024 υποσχέθηκε ο υπ. Οικονομικών

banks

Βουλή των ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το νομοσχέδιο του ΜακΚάρθι για προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης

banks

Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου κρουζ από πολεμικό πλοίο, υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν

banks

Μετεκλογικό σκηνικό με κλιμάκωση έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο “στήνει” η Τουρκία

banks