17.2 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας Ερντογάν η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία τον Αύγουστο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Τουρκία βυθίστηκε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο (παλαιότερα πρωθυπουργό) Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η στροφή, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο στο ύπατο αξίωμα, προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές είχε κόστος στα οικονομικά των τουρκικών νοικοκυριών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βυθίστηκε έτσι τον Αύγουστο στις 68 μονάδες, από 80,1 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που τηρούνται τέτοια στοιχεία, το 2004, λίγους μήνες αφότου ο Ερντογάν είχε αναλάβει την πρωθυπουργία. 

Η σφοδρή πτώση ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων φόρων, αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και σημαντικής αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό για το σύνολο του 2023.

Η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Hafize Gaye Erkan και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ενορχηστρώνουν την επιστροφή στις ορθόδοξες πολιτικές, μετά από μια σειρά ετών κατά τα οποία το σύνθημα ήταν “ανάπτυξη με κάθε κόστος”.

Οι προσδοκίες για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την κατάσταση της εθνικής οικονομίας στους ερχόμενους 12 μήνες επίσης σημείωσαν πτώση-ρεκόρ.

Ο Ερντογάν είχε τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών με ισχυρές δημόσιες δαπάνες την περίοδο πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου.

Το επόμενο εκλογικό τεστ για τον ίδιο και την κυβέρνησή του θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου του 2024.

Related posts

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Βαλτική

banks

Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 βαθμών στο νησί Χοκάιντο

banks

Τουρκία-Εκλογές 2023: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου τα παίζουν όλα για όλα

banks

Πακιστάν: Πέντε νεκροί από επίθεση οχήματος με εκρηκτικά σε φυλάκιο του στρατού

banks

Ρωσία: Η αναστολή χρηματοδότησης της UNRWA είναι μια “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων

banks

Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, επικεφαλής αντιπροσωπείας Αφρικανών μεσολαβητών για την ουκρανική σύγκρουση

banks