19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Ρωσία: Επετράπη στον Ρώσο αντιφρονούντα Ναντιέζντιν να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν την άδεια στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Μπορίς Ναντιέζντιν να συνεχίσει την εκστρατεία του ως υποψήφιος για την προεδρία για τις εκλογές του 2024, μετά την απόρριψη αρκετών υποψηφίων που τάσσονται κατά του Κρεμλίνου.

Ο Ναντιέζντιν ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος για την προεδρία από το κόμμα Πρωτοβουλία πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του έδωσε την άδεια να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για τις χορηγίες που θα λαμβάνει για την προεκλογική του εκστρατεία και να αρχίσει να συλλέγει τις απαιτούμενες για την υποψηφιότητα του υπογραφές.

Για να καταχωρηθεί επίσημα ως υποψήφιος για τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, ο 60χρονος υποψήφιος πρέπει να συλλέξει 100.000 υπογραφές εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, τις οποίες η Κεντρικής Εκλογική Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίσει ως γνήσιες.

Τα τελευταία χρόνια, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας είχε επανειλημμένα αποκλείσει υποψηφίους σ’ αυτή τη φάση ιδιαίτερα αν θεωρείτο ότι συνιστούσαν τόσο μεγάλη απειλή για τον επί χρόνια πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Σάββατο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητα για την προεδρία της δημοσιογράφου Γιεκατερίνα Ντουντσόβα που προτάθηκε από ομάδα πρωτοβουλίας, επικαλούμενη τυπικά λάθη. Μια προσπάθεια να εφεσιβάλει την απόφαση απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η Ντουντσόβα δήλωσε ότι τώρα θα υποστηρίξει τον Ναντιέζντιν.

Ο Ναντιέζντιν, ένας φιλελεύθερος ακτιβιστής που καταδικάζει τον πόλεμο, είναι αισιόδοξος για την υποψηφιότητα του.

“Μπορούμε να το κάνουμε” δήλωσε στο Telegram. Ο Ναντιέζντιν πρώην βουλευτής στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) θεωρείται ένας μετριοπαθής πολιτικός της αντιπολίτευσης και ένας από τους τελευταίους επικριτές του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ο οποίος δεν έχει σιωπήσει.

Ούτως ή άλλως θεωρείται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα αναδειχθεί νικητής και την πέμπτη φορά που διεκδικεί την προεδρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος τροποποίησε το σύνταγμα για να είναι εκ νέου υποψήφιος. Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση του συντάγματος ο 71 ετών Πούτιν μπορεί να θέσει για τελευταία φορά υποψηφιότητα το 2030. Η προεδρική θητεία στη Ρωσία είναι εξαετής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει ότι απώθησε μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Ορίχιβ

banks

Θάνατος Ναβάλνι: Οι τελευταίες ημέρες του Ρώσου αντιφρονούντα στη φυλακή, μέσα από τα μηνύματά του

banks

Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι είναι “υπαρξιακό” θέμα η ανάγκη της Ουκρανίας για βοήθεια

banks

ΗΠΑ: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών κατευθύνονται στα αμερικανικά σύνορα

banks

Ρωσία: Η χώρα βρίσκεται σε “περιεκτική” αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα

banks

Λαγκάρντ: Δεν απέκλεισε η ΕΚΤ να επιστρέψει στις αυξήσεις των επιτοκίων – Τι είπε για την Ελλάδα

banks