May 11, 2024
Image default
MARKETS

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-«Βαρίδια» πληθωρισμός και Μεσανατολικό

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-«Βαρίδια» πληθωρισμός και Μεσανατολικό

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (18/10), καθώς οι traders συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα στοιχεία των εταιρικών κερδών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και νεότερα για τον πληθωρισμό.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, υποχωρώντας κατά 1,7%, ενώ οι μετοχές λιανικής σημειώνουν αύξηση 0,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης χαμηλότερα, αφού οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέβηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή ενδεχομένως ακόμη και να τα αυξήσει περαιτέρω.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ανέκτησαν κάποιο χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη διάρκεια της νύχτας, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη εκτός Κίνας για το τρίτο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ποσοστό 6,6% και μηνιαία άνοδο 0,5%.

Οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές προήλθαν από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν μηνιαίως για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων είχε τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στο ονομαστικό επιτόκιο.

Ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Αύγουστο, αλλά ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη για 6%.

«Όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες της G7, ο πληθωρισμός σπάνια πέφτει σε ευθεία γραμμή, αλλά αν επιμείνουμε στο πλάνο μας, αναμένουμε να συνεχίσει να μειώνεται φέτος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ.

«Τα σημερινά νέα δείχνουν ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την πίεση στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,35% στις 448,24 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,12% στις 15.238,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,10% στις 7.022,51 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,14% στις 7.662,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,06% στις 28.393 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,20% στις 9.280,45 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,22% στις 6.156,62 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Wall Street: Νέο record high ο S&P 500- «Βυθίστηκε» η Tesla

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα νέα στοιχεία

    banks

    Τρίτη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα… αυτιά στην ΕΚΤ

    banks

    Η Αυστραλία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια-Σε πτώση οι ασιατικές αγορές

    banks

    Κέρδη με… αμερικανικό αέρα στις ασιατικές αγορές-«Εκτοξεύτηκε» ο Hang Seng

    banks